Drukuj przepis
Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Łatwe, smaczne i niedrogie risotto ze szparagami czyli codzienny obiad lub kolacja ze szczyptą luksusu w postaci białego wina, którym pięknie pachnie cała potrawa. To risotto ze szparagami ugotowane na wywarze warzywnym, wołowym lub drobiowym, bez dodatku mięsa.
Danie Danie główne
Kuchnia Włoska
Przygotowanie 5 min
Czas gotowania 40 min
Całkowity czas 45 min
Liczba porcji 4
Liczba kalorii 544 kcal
Autorka Dorota Kamińska

Składniki

  • ½-¾ kg szparagów oczyszczone, pokrojone ukośnie na kawałki o długości kilku cm
  • 2 szklanki ryżu arborio
  • 1 l wywaru warzywnego, drobiowego lub wołowego
  • 1 lampka białego wina wytrawne
  • 1 cebula mała; drobno pokrojona
  • 50 g masła ¼ kostki
  • 4 łyżki parmezanu utarty na tarce o drobnych oczkach
  • sól, pieprz

Jak zrobić

  1. Cebulkę szklę na patelni na oliwie, na małym ogniu.
  2. Dodaję szparagi i duszę na niewielkim ogniu, aż zmiękną.
  3. Do warzyw dodaję suchy ryż arborio i mieszam, cały czas podsmażając, aż stanie się przezroczysty.
  4. Zalewam ryż białym winem i czekam, aż całkowicie się wchłonie.
  5. Stopniowo, chochla po chochli, delikatnie mieszając, dodaję gorący wywar.
  6. Gotuję risotto przez ok. 15-20 minut.
  7. Pod koniec gotowania dodaję utarty parmezan i doprawiam.

Przepis wideo

Moje porady

Risotto podaję gorące, od razu po ugotowaniu. Nie wolno go rozgotować (ryż będzie się gotować jeszcze kilka minut po zdjęciu z ognia  - warto wtedy odstawić go, przykryć patelnię pokrywką i zostawić na kilka minut z 1 łyżką masła ułożoną na środku potrawy), powinien mieć konsystencję tzw. lawy lub fali, czyli rozlewać się delikatnie po talerzu.

Przydatne poradniki:

  1. Jak pokroić cebulę
Wartości odżywcze
Risotto ze szparagami
Wielkość porcji (400 g)
Liczba kalorii 544 kcal Kalorie z tłuszczów 108 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 12g 18%
Tłuszcze nasycone 7g 35%
Cholesterol 30mg 10%
Sód 1175mg 49%
Potas 393mg 11%
Węglowodany ogółem 90g 30%
Błonnik 5g 20%
Cukry 6g
Białko 11g 22%
Witamina A 36.6%
Witamina C 11%
Wapń 10.5%
Żelazo 39.2%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.