Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Łatwe, smaczne i niedrogie risotto ze szparagami czyli codzienny obiad lub kolacja ze szczyptą luksusu w postaci białego wina, którym pięknie pachnie cała potrawa. To risotto ze szparagami ugotowane na wywarze warzywnym, wołowym lub drobiowym, bez dodatku mięsa.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 5 min
Cook Time: 40 min
Total Time: 45 min
Course: Danie główne
Cuisine: Włoska
Servings: 4
Calories: 544kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

  • ½-¾ kg szparagów oczyszczone, pokrojone ukośnie na kawałki o długości kilku cm
  • 2 szklanki ryżu arborio
  • 1 l wywaru warzywnego, drobiowego lub wołowego
  • 1 lampka białego wina wytrawne
  • 1 cebula mała; drobno pokrojona
  • 50 g masła ¼ kostki
  • 4 łyżki parmezanu utarty na tarce o drobnych oczkach
  • sól, pieprz

Instructions

  • Cebulkę szklę na patelni na oliwie, na małym ogniu.
  • Dodaję szparagi i duszę na niewielkim ogniu, aż zmiękną.
  • Do warzyw dodaję suchy ryż arborio i mieszam, cały czas podsmażając, aż stanie się przezroczysty.
  • Zalewam ryż białym winem i czekam, aż całkowicie się wchłonie.
  • Stopniowo, chochla po chochli, delikatnie mieszając, dodaję gorący wywar.
  • Gotuję risotto przez ok. 15-20 minut.
  • Pod koniec gotowania dodaję utarty parmezan i doprawiam.

Video

Notes

Risotto podaję gorące, od razu po ugotowaniu. Nie wolno go rozgotować (ryż będzie się gotować jeszcze kilka minut po zdjęciu z ognia  - warto wtedy odstawić go, przykryć patelnię pokrywką i zostawić na kilka minut z 1 łyżką masła ułożoną na środku potrawy), powinien mieć konsystencję tzw. lawy lub fali, czyli rozlewać się delikatnie po talerzu.

Przydatne poradniki:

  1. Jak pokroić cebulę

Nutrition

Serving: 400g | Calories: 544kcal | Carbohydrates: 90g | Protein: 11g | Fat: 12g | Saturated Fat: 7g | Cholesterol: 30mg | Sodium: 1175mg | Potassium: 393mg | Fiber: 5g | Sugar: 6g | Vitamin A: 36.6% | Vitamin C: 11% | Calcium: 10.5% | Iron: 39.2%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!