Drukuj przepis
Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Łatwe, smaczne i niedrogie risotto ze szparagami czyli codzienny obiad lub kolacja ze szczyptą luksusu w postaci białego wina, którym pięknie pachnie cała potrawa. To risotto ze szparagami ugotowane na wywarze warzywnym, wołowym lub drobiowym, bez dodatku mięsa.
Danie Danie główne
Kuchnia Włoska
Przygotowanie 5 min
Czas gotowania 40 min
Całkowity czas 45 min
Liczba porcji 4
Liczba kalorii 544 kcal
Autorka Dorota Kamińska

Składniki

  • ½-¾ kg szparagów oczyszczone, pokrojone ukośnie na kawałki o długości kilku cm
  • 2 szklanki ryżu arborio
  • 1 l wywaru warzywnego, drobiowego lub wołowego
  • 1 lampka białego wina wytrawne
  • 1 cebula mała; drobno pokrojona
  • 50 g masła ¼ kostki
  • 4 łyżki parmezanu utarty na tarce o drobnych oczkach
  • sól, pieprz

Jak zrobić

  1. Cebulkę szklę na patelni na oliwie, na małym ogniu.
  2. Dodaję szparagi i duszę na niewielkim ogniu, aż zmiękną.
  3. Do warzyw dodaję suchy ryż arborio i mieszam, cały czas podsmażając, aż stanie się przezroczysty.
  4. Zalewam ryż białym winem i czekam, aż całkowicie się wchłonie.
  5. Stopniowo, chochla po chochli, delikatnie mieszając, dodaję gorący wywar.
  6. Gotuję risotto przez ok. 15-20 minut.
  7. Pod koniec gotowania dodaję utarty parmezan i doprawiam.

Przepis wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Moje porady

Risotto podaję gorące, od razu po ugotowaniu. Nie wolno go rozgotować (ryż będzie się gotować jeszcze kilka minut po zdjęciu z ognia  - warto wtedy odstawić go, przykryć patelnię pokrywką i zostawić na kilka minut z 1 łyżką masła ułożoną na środku potrawy), powinien mieć konsystencję tzw. lawy lub fali, czyli rozlewać się delikatnie po talerzu.

Przydatne poradniki:

  1. Jak pokroić cebulę
Wartości odżywcze
Risotto ze szparagami
Wielkość porcji (400 g)
Liczba kalorii 544 kcal Kalorie z tłuszczów 108 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 12g 18%
Tłuszcze nasycone 7g 35%
Cholesterol 30mg 10%
Sód 1175mg 49%
Potas 393mg 11%
Węglowodany ogółem 90g 30%
Błonnik 5g 20%
Cukry 6g
Białko 11g 22%
Witamina A 36.6%
Witamina C 11%
Wapń 10.5%
Żelazo 39.2%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.