Pyszne, gotowane szparagi, niskokaloryczny, dietetyczny dodatek do obiadu i bardzo dekoracyjna potrawa. Można ugotować szparagi we wrzątku lub na parze, albo zaserwować szparagi z grilla.
500gszparagów1 pęczek; białe lub zielone; oczyszczone
1łyżkamasłamożna zastąpić oliwą z oliwek lub olejem kokosowym
1łyżeczkasoku z cytrynyopcjonalnie
sól, pieprz
Instructions
Oczyszczone szparagi można ugotować na kilka sposobów:
a) Na stojąco, w całości, w specjalnym garnku do szparagów (główki szparagów powinny wystawać ponad poziom wody). b) Na leżąco, w całości, na dużej patelni, wypełnionej wodą na wysokość ok. 2,5 cm.c) Na leżąco, po uprzednim odcięciu główek, pokrojone na kawałki o długości ok. 2-3 cm, na dużej patelni, wypełnionej wodą na wysokość ok. 2,5 cm. Główki należy zblanszować osobno, przed gotowaniem łodyżek, przez 1 minutę, odcedzić i odstawić.W wybranym naczyniu doprowadzamy wodę do wrzenia. Na 1 l wody, opcjonalnie, możemy dosypać do gotowania 1 płaską łyżeczkę soli.
Wkładamy szparagi do wody i przykrywamy naczynie.
Cienkie szparagi gotujemy przez 3-5 minut. Większe i grubsze szparagi wymagają gotowania przez 5-7 minut.
Odcedzamy szparagi, przekładamy na talerz i doprawiamy solą oraz pieprzem, układając na wierzchu kawałki masła. Można skropić je odrobiną soku z cytryny i posypać dodatkami.