Majonez z nerkowców

Majonez z nerkowców

Doskonały, wegański majonez z nerkowców namaczanych w wodzie, zmiksowany z dodatkiem musztardy i soku z limonki lub cytryny oraz oleju. To najlepszy majonez z orzechów nerkowców, kremowy, idealny do sałatek, kanapek oraz maczania warzyw czy przekąsek.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 5 min
Namaczanie orzechów: 8 godz.
Total Time: 8 godz. 5 min
Course: Półprodukt
Cuisine: Wegańska
Servings: 6 osób (po 2 łyżki)
Calories: 170kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

  • ¾ szklanki orzechów nerkowców zalane wodą, namaczane w wodzie, w lodówce, minimum przez 2 godziny, a najlepiej przez noc
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego lub innego roślinnego oleju o łagodnym smaku
  • ¼ szklanki wody można wykorzystać tę, w której moczyły się orzechy
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 1 łyżeczka cydru lub octu jabłkowego lub winnego można dodać więcej dla mocniejszego smaku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki soli opcjonalnie

Instructions

  • Orzechy odcedzam, zachowując wodę, w której się moczyły.
  • Wszystkie składniki, oprócz wody, wkładam do blendera i miksuję na najwyższych obrotach, dolewając stopniowo wodę.

Nutrition

Serving: 40g | Calories: 170kcal | Carbohydrates: 5g | Protein: 2g | Fat: 16g | Saturated Fat: 2g | Sodium: 205mg | Potassium: 106mg | Sugar: 1g | Vitamin C: 0.9% | Calcium: 0.6% | Iron: 6%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!