Drukuj przepis
Majonez z nerkowców

Majonez z nerkowców

Doskonały, wegański majonez z nerkowców namaczanych w wodzie, zmiksowany z dodatkiem musztardy i soku z limonki lub cytryny oraz oleju. To najlepszy majonez z orzechów nerkowców, kremowy, idealny do sałatek, kanapek oraz maczania warzyw czy przekąsek.

Danie Półprodukt
Kuchnia Wegańska
Przygotowanie 5 min
Namaczanie orzechów 8 godz.
Całkowity czas 8 godz. 5 min
Liczba porcji 6 osób (po 2 łyżki)
Liczba kalorii 170 kcal
Autorka Dorota Kamińska

Składniki

  • ¾ szklanki orzechów nerkowców zalane wodą, namaczane w wodzie, w lodówce, minimum przez 2 godziny, a najlepiej przez noc
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego lub innego roślinnego oleju o łagodnym smaku
  • ¼ szklanki wody można wykorzystać tę, w której moczyły się orzechy
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 1 łyżeczka cydru lub octu jabłkowego lub winnego można dodać więcej dla mocniejszego smaku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki soli opcjonalnie

Jak zrobić

  1. Orzechy odcedzam, zachowując wodę, w której się moczyły.

  2. Wszystkie składniki, oprócz wody, wkładam do blendera i miksuję na najwyższych obrotach, dolewając stopniowo wodę.

Wartości odżywcze
Majonez z nerkowców
Wielkość porcji (40 g)
Liczba kalorii 170 kcal Kalorie z tłuszczów 144 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 16g 25%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Sód 205mg 9%
Potas 106mg 3%
Węglowodany ogółem 5g 2%
Cukry 1g
Białko 2g 4%
Witamina C 0.9%
Wapń 0.6%
Żelazo 6%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.