Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami

Chrupiące krokiety z pieczarkami, idealnie pasujące do czerwonego barszczu: przepis na krokiety z pieczarkami i serem żółtym, smażone w panierce.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 15 min
Cook Time: 15 min
Total Time: 30 min
Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Keyword: krokiety z farszem pieczarkowym, krokiety z farszem z pieczarek, krokiety z pieczarkami
Servings: 10 sztuk
Calories: 252kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

Farsz do krokietów

  • 500 g pieczarek umyte, obrane, utarte na tarce o grubych oczkach
  • 1-2 cebule drobno pokrojone
  • ½ łyżeczki papryki w proszku
  • 100 g sera żółtego starty na tarce o grubych oczkach
  • sól, pieprz

Ciasto naleśnikowe

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody najlepiej mineralna, gazowana
  • 1 jajko
  • 1-2 szklanki mąki w zależności od jakości mąki
  • 1 łyżka oleju lub stopionego masła klarowanego
  • 1 szczypta cukru
  • 1 szczypta soli

Do panierki

  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, papryka

Do smażenia

  • olej lub masło klarowane

Instructions

  • Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera. Konsystencję regulujemy, dosypując dodatkową mąkę lub dolewając mleko i wodę.
  • Dobrze rozgrzewamy patelnię i delikatnie smarujemy olejem lub stopionym masłem. Smażymy z obu stron cienkie naleśniki, następnie studzimy.
  • Cebulę szklimy na maśle lub oleju na patelni.
  • Do zeszklonej cebuli dodajemy pieczarki i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut, następnie odkrywamy i smażymy, doprawiając solą i pieprzem oraz papryką w proszku.
  • Doprawione pieczarki smażymy, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 10 minut, aż odparują.
  • Na naleśnikach wykładamy pieczarki i posypujemy żółtym serem.
  • Zawijamy z naleśników krokiety, które obtaczamy w jajku i bułce tartej.
  • Smażymy krokiety ze wszystkich stron na sporej ilości oleju na złoto-brązowy kolor. Wyjmujemy z tłuszczu i odciskamy jego nadmiar na papierowym ręczniku lub serwetce.

Video

Notes

Nutrition

Serving: 130g | Calories: 252kcal | Carbohydrates: 23g | Protein: 8g | Fat: 14g | Saturated Fat: 7g | Cholesterol: 64mg | Sodium: 93mg | Potassium: 255mg | Fiber: 1g | Sugar: 2g | Vitamin A: 4.7% | Vitamin C: 2.3% | Calcium: 11.2% | Iron: 9.3%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!