Drukuj przepis
Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami

Chrupiące krokiety z pieczarkami, idealnie pasujące do czerwonego barszczu: przepis na krokiety z pieczarkami i serem żółtym, smażone w panierce.
Danie Danie główne
Kuchnia Polska
Przepis na krokiety z farszem pieczarkowym, krokiety z farszem z pieczarek, krokiety z pieczarkami
Przygotowanie 15 min
Czas gotowania 15 min
Całkowity czas 30 min
Liczba porcji 10 sztuk
Liczba kalorii 252 kcal

Składniki

Farsz do krokietów

  • 500 g pieczarek umyte, obrane, utarte na tarce o grubych oczkach
  • 1-2 cebule drobno pokrojone
  • ½ łyżeczki papryki w proszku
  • 100 g sera żółtego starty na tarce o grubych oczkach
  • sól, pieprz

Ciasto naleśnikowe

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody najlepiej mineralna, gazowana
  • 1 jajko
  • 1-2 szklanki mąki w zależności od jakości mąki
  • 1 łyżka oleju lub stopionego masła klarowanego
  • 1 szczypta cukru
  • 1 szczypta soli

Do panierki

  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, papryka

Do smażenia

  • olej lub masło klarowane

Jak zrobić

  1. Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera. Konsystencję regulujemy, dosypując dodatkową mąkę lub dolewając mleko i wodę.
  2. Dobrze rozgrzewamy patelnię i delikatnie smarujemy olejem lub stopionym masłem. Smażymy z obu stron cienkie naleśniki, następnie studzimy.
  3. Cebulę szklimy na maśle lub oleju na patelni.
  4. Do zeszklonej cebuli dodajemy pieczarki i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut, następnie odkrywamy i smażymy, doprawiając solą i pieprzem oraz papryką w proszku.
  5. Doprawione pieczarki smażymy, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 10 minut, aż odparują.
  6. Na naleśnikach wykładamy pieczarki i posypujemy żółtym serem.
  7. Zawijamy z naleśników krokiety, które obtaczamy w jajku i bułce tartej.
  8. Smażymy krokiety ze wszystkich stron na sporej ilości oleju na złoto-brązowy kolor. Wyjmujemy z tłuszczu i odciskamy jego nadmiar na papierowym ręczniku lub serwetce.

Przepis wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Moje porady

  1. Jak zrobić naleśniki
  2. Jak zrobić masło klarowane
  3. Jak wybrać tłuszcz do smażenia
  4. Jak pokroić cebulę
  5. Jak zawijać krokiety
Wartości odżywcze
Krokiety z pieczarkami
Wielkość porcji (130 g)
Liczba kalorii 252 kcal Kalorie z tłuszczów 126 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 14g 22%
Tłuszcze nasycone 7g 35%
Cholesterol 64mg 21%
Sód 93mg 4%
Potas 255mg 7%
Węglowodany ogółem 23g 8%
Błonnik 1g 4%
Cukry 2g
Białko 8g 16%
Witamina A 4.7%
Witamina C 2.3%
Wapń 11.2%
Żelazo 9.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.