Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Modra kapusta
Klasyczna modra kapusta znana też jako śląska modro kapusta czyli czerwona kapusta zasmażana z boczkiem. Przepis na modrą kapustę z filmem wideo.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
15
minutes
minutes
Cook Time:
1
hour
hour
Total Time:
1
hour
hour
15
minutes
minutes
Course:
Dodatek do obiadu
Cuisine:
Polska
Servings:
6
Calories:
195
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
1
główka
czerwonej kapusty
niewielka; usunięte zewnętrzne, zepsute liście; poszatkowana
1
cebula
duża, drobno pokrojona
3-5
plastrów
boczku
pokrojony w kostkę
1-2
łyżki
octu
sól, cukier, pieprz
2-4
łyżki
smalcu
opcjonalnie
Instructions
Kapustę zalewamy kilkoma szklankami wody, zagotowujemy i pod przykryciem gotujemy do miękkości przez ok. 30 minut.
Na suchej i głębokiej, teflonowej lub ceramicznej patelni, podsmażamy boczek, delikatnie go rumieniąc i wytapiając tłuszcz.
Do boczku dodajemy cebulę i szklimy, w razie potrzeby dodając do smażenia smalec.
Dusimy całość przez ok. 10 minut, doprawiając solą, pieprzem i cukrem.
Skrapiamy kapustę octem i dokładnie mieszamy. Serwujemy na ciepło.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Przydatne poradniki:
Jak pokroić cebulę
Jak wybrać
tłuszcz do smażenia
Przydatny sprzęt
:
Nutrition
Wielkość porcji:
300
g
|
Kalorie:
195
kcal
|
Węglowodany:
26
g
|
Białko:
6
g
|
Tłuszcze:
9
g
|
Tłuszcze nasycone:
3
g
|
Cholesterol:
11
mg
|
Sód:
163
mg
|
Potas:
858
mg
|
Błonnik:
7
g
|
Cukier:
13
g
|
Witamina A:
3720
IU
|
Witamina C:
191.3
mg
|
Wapń:
154
mg
|
Żelazo:
2.8
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!