Omlet - przepis na puszysty, najlepszy omlet na słodko przygotowany na pianie z białek. Jest to bardzo delikatny omlet idealny do podania z owocami i bitą śmietaną oraz czekoladą.
Żółtka rozkłócamy z solą lub cukrem za pomocą widelca.
Do masy żółtkowej dodajemy mąkę i energicznie mieszamy widelcem, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Do białek dodajemy masę żółtkową i bardzo delikatnie i powoli mieszamy całość.
Na patelni o nieprzywierającej powłoce rozgrzewamy tłuszcz do smażenia i nakładamy ciasto na omlet. Smażymy na średnim ogniu, a kiedy wierzchnia warstwa będzie delikatnie ścięta, obracamy omlet i dosmażamy z drugiej strony.
Można też, opcjonalnie, włożyć na wierzchnią warstwę dodatki, złożyć omlet na pół i dosmażyć jeszcze chwilę z obu stron.
Podajemy omlet z ulubionymi dodatkami, kładąc w całości na talerz lub składając na pół.