Przepiórki z sosem z róży

Przepiórki z sosem z róży

Przepiórki z sosem z róży, z konfitury z płatków róż, likierem o smaku dzikiej róży, chili i anyżem, duszone w wywarze warzywnym i nadziewane jabłkiem z żurawiną i migdałami. Najlepsze przepiórki z różą.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 5 min
Cook Time: 40 min
Total Time: 45 min
Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Servings: 2
Calories: 564kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

Mięso

  • 2 przepiórki bez podrobów
  • 1-2 ząbki czosnku
  • szczypta chili
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki żurawiny
  • 2 łyżeczki blanszowanych, siekanych migdałów
  • klarowane masło do obsmażenia
  • ½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 kieliszek likieru o smaku dzikiej róży
  • sól, pieprz
  • 2 gałązki tymianku opcjonalnie

Sos z róży

  • 4 łyżki konfitury z płatków róży
  • ½ kieliszka likieru o smaku dzikiej róży
  • sok z ½ małej cytryny lub limonki
  • 1 łyżeczka nasion anyżu lub mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki miodu opcjonalnie

Instructions

Przepiórki

  • Mięso nacieram w środku i na zewnątrz solą, pieprzem, chili i czosnkiem. Do środka wkładam kawałki jabłka, żurawinę, migdały oraz tymianek. Można odstawić przepiórki, pod przykryciem, na 30 minut, a nawet kilka godzin, do lodówki.
  • Obsmażam przepiórki na klarowanym maśle, ze wszystkich stron, na sporym ogniu, na złoto-brązowy kolor. W trudniej dostępnych miejscach skórkę można zrumienić gazowym palnikiem.
  • Mieszam bulion z likierem i zalewam mięso. Na minimalnym ogniu duszę przez ok. 30 minut.
  • Wyjmuję przepiórki i trzymam w szczelnym pojemniku, żeby zachowały ciepło.

Sos z róży

  • Do sosu pozostałego z duszenia przepiórek dodaję konfiturę z róży wymieszaną z likierem, anyżem i sokiem z cytryny. Zagotowuję.
  • Zmniejszam ogień do minimum. W małej miseczce mieszam skrobię z kilkoma łyżkami sosu, dokładnie rozcierając.
  • Dodaję mączną mieszankę do sosu, dokładnie mieszam i gotuję jeszcze chwilę, do zgęstnienia.
  • Serwuję przepiórki z sałatką oraz puree, np. z ziemniaków, dyni lub batatów, z dodatkiem sosu i migdałów uprażonych na suchej patelni.

Video

Notes

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić masło klarowane
  2. Jak zrobić puree z dyni

Nutrition

Serving: 150g | Calories: 564kcal | Carbohydrates: 68g | Protein: 21g | Fat: 14g | Saturated Fat: 3g | Cholesterol: 76mg | Sodium: 306mg | Potassium: 415mg | Fiber: 3g | Sugar: 50g | Vitamin A: 9.1% | Vitamin C: 23.8% | Calcium: 6.4% | Iron: 31.3%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!