Drukuj przepis
Przepiórki z sosem z róży

Przepiórki z sosem z róży

Przepiórki z sosem z róży, z konfitury z płatków róż, likierem o smaku dzikiej róży, chili i anyżem, duszone w wywarze warzywnym i nadziewane jabłkiem z żurawiną i migdałami. Najlepsze przepiórki z różą.
Danie Danie główne
Kuchnia Polska
Przygotowanie 5 min
Czas gotowania 40 min
Całkowity czas 45 min
Liczba porcji 2
Liczba kalorii 564 kcal
Autorka Dorota Kamińska

Składniki

Mięso

  • 2 przepiórki bez podrobów
  • 1-2 ząbki czosnku
  • szczypta chili
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki żurawiny
  • 2 łyżeczki blanszowanych, siekanych migdałów
  • klarowane masło do obsmażenia
  • ½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 kieliszek likieru o smaku dzikiej róży
  • sól, pieprz
  • 2 gałązki tymianku opcjonalnie

Sos z róży

  • 4 łyżki konfitury z płatków róży
  • ½ kieliszka likieru o smaku dzikiej róży
  • sok z ½ małej cytryny lub limonki
  • 1 łyżeczka nasion anyżu lub mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki miodu opcjonalnie

Jak zrobić

Przepiórki

  1. Mięso nacieram w środku i na zewnątrz solą, pieprzem, chili i czosnkiem. Do środka wkładam kawałki jabłka, żurawinę, migdały oraz tymianek. Można odstawić przepiórki, pod przykryciem, na 30 minut, a nawet kilka godzin, do lodówki.
  2. Obsmażam przepiórki na klarowanym maśle, ze wszystkich stron, na sporym ogniu, na złoto-brązowy kolor. W trudniej dostępnych miejscach skórkę można zrumienić gazowym palnikiem.
  3. Mieszam bulion z likierem i zalewam mięso. Na minimalnym ogniu duszę przez ok. 30 minut.
  4. Wyjmuję przepiórki i trzymam w szczelnym pojemniku, żeby zachowały ciepło.

Sos z róży

  1. Do sosu pozostałego z duszenia przepiórek dodaję konfiturę z róży wymieszaną z likierem, anyżem i sokiem z cytryny. Zagotowuję.
  2. Zmniejszam ogień do minimum. W małej miseczce mieszam skrobię z kilkoma łyżkami sosu, dokładnie rozcierając.
  3. Dodaję mączną mieszankę do sosu, dokładnie mieszam i gotuję jeszcze chwilę, do zgęstnienia.
  4. Serwuję przepiórki z sałatką oraz puree, np. z ziemniaków, dyni lub batatów, z dodatkiem sosu i migdałów uprażonych na suchej patelni.

Przepis wideo

Moje porady

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić masło klarowane
  2. Jak zrobić puree z dyni
Wartości odżywcze
Przepiórki z sosem z róży
Wielkość porcji (150 g)
Liczba kalorii 564 kcal Kalorie z tłuszczów 126 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 14g 22%
Tłuszcze nasycone 3g 15%
Cholesterol 76mg 25%
Sód 306mg 13%
Potas 415mg 12%
Węglowodany ogółem 68g 23%
Błonnik 3g 12%
Cukry 50g
Białko 21g 42%
Witamina A 9.1%
Witamina C 23.8%
Wapń 6.4%
Żelazo 31.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.