Polędwiczki z jabłkami
Print Recipe
5 from 1 vote

Polędwiczki z jabłkiem

Polędwiczki z jabłkiem - połączenie łagodnego smaku wieprzowiny ze słodko-kwaśnym jabłkiem w kremowym sosie śmietankowym, pachnącym świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem. Szybki obiad i prosty przepis, a efekt - elegancki!
Prep Time5 mins
Cook Time10 mins
Total Time15 mins
Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Servings: 4
Calories: 402kcal
Author: Dorota Kamińska

Ingredients

  • 1 polędwiczka wieprzowa* oczyszczona z błon, pokrojona na plasterki o grubości ok. 1,5 cm
  • 2 cebule nieduże; drobno pokrojone
  • 1-2 łyżki masła najlepsze będzie masło klarowane
  • ½ szklanki białego wina wytrawne
  • ½ szklanki śmietanki kremówki gęsta; można zastąpić jogurtem greckim
  • 1 łyżeczka tymianku świeży lub suszony
  • sól, pieprz pieprz czarny lub kolorowy, świeżo zmielony
  • 1 łyżka octu winnego, jabłkowego lub śliwkowego opcjonalnie; można zastąpić sokiem z cytryny lub pomarańczy

Dodatkowo

  • 2 jabłka winne, twarde; takie jak do kaczki, np. szara reneta; obrane ze skórki, pokrojone w ósemki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru

Instructions

  • Polędwiczki przyprawiam solą i pieprzem, odstawiam.
    Polędwiczki z jabłkami - krok 1
  • Jabłka, jeśli nie są zbyt słodkie, zasypuję cukrem i na patelni, z masłem, rumienię z obu stron. Z masła i cukru oraz wytopionego z jabłek soku powstanie niewielka ilość gęstego, skarmelizowanego sosu.
    Odstawiam.
    Polędwiczki z jabłkami - krok 2
  • Na drugiej, większej patelni, układam przyprawione polędwiczki, masło i cebulę - równomiernie, żeby wszystko przysmażyło się w tym samym czasie.
    Polędwiczki z jabłkami - krok 3
  • Podsmażam z obu stron przez ok. 1-1,5 minuty, w zależności od wielkości ognia. Najlepiej smażyć na małym lub średnim ogniu.
    Do smażenia polędwiczek można też dodać ocet winny.
    Polędwiczki z jabłkami - krok 4
  • Dodaję białe wino i śmietankę oraz tymianek i zagotowuję.
    Polędwiczki z jabłkami - krok 5
  • Dodaję jabłka, znów zagotowuję. Zmniejszam ogień i podgotowuję, delikatnie mieszając, jeszcze przez ok. 2 minuty (nie za długo, żeby mięso nie stwardniało), do zgęstnienia sosu.
    Polędwiczki z jabłkami - krok 6
  • Doprawiam całość dodatkowym pieprzem oraz, ewentualnie, dosypuję więcej tymianku, przekładam na talerze i serwuję, np. z dodatkiem pieczonych ziemniaków.
    Polędwiczki z jabłkami

Video

Notes

Przydatne poradniki:
  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak zrobić masło klarowane

* Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego