Kotlet z piersi kurczaka

Kotlet z kurczaka a'la schabowy

Najlepszy kotlet z kurczaka smażony w panierce, przypominający kotlet schabowy. Jest to kotlet z piersi kurczaka panierowany w mące, jajku z przyprawami i bułce tartej.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 5 min
Cook Time: 5 min
Total Time: 10 min
Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Keyword: kotlet schabowy z kurczaka, kotlet z kurczaka, kotlet z piersi kurczaka, kotlet z piersi z kurczaka
Servings: 2
Calories: 365kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

  • 2 piersi kurczaka pojedyncze lub 1 podwójna; umyte, osuszone papierowym ręcznikiem, oczyszczone z tłuszczu i błon, roztłuczone tłuczkiem
  • 1 jajko
  • kilka łyżek mąki
  • kilka łyżek bułki tartej
  • 100 g masła ½ kostki; klarowane; można zastąpić olejem słonecznikowym
  • przyprawa do kurczaka mieszanka papryki, kolendry, imbiru i czosnku
  • sól, pieprz

Instructions

  • Jajko rozkłócamy z przyprawami.
  • Mięso obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w jajku, a potem obtaczamy w bułce tartej.
  • Układamy kotlety na patelni na mocno rozgrzanym tłuszczu. Zmniejszamy ogień i na średnim płomieniu smażymy kotlety z obydwu stron (jeśli bułka się przypala, zmieniamy olej po każdej usmażonej sztuce lub wyławiamy ją za pomocą drewnianej łyżki).
  • Usmażone kotlety osączamy na papierowym ręczniku lub serwetce i podajemy.
  • Usmażone kotlety osączamy na papierowym ręczniku lub serwetce i podajemy.

Video

Notes

Mięso na czas tłuczenia najlepiej włożyć do foliowego woreczka - zapobiegnie to pryskaniu.

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić masło klarowane
  2. Jak wybrać tłuszcz do smażenia

Nutrition

Serving: 250g | Calories: 365kcal | Carbohydrates: 26g | Protein: 31g | Fat: 14g | Saturated Fat: 6g | Cholesterol: 175mg | Sodium: 380mg | Potassium: 487mg | Fiber: 1g | Sugar: 1g | Vitamin A: 8.1% | Vitamin C: 1.6% | Calcium: 5.5% | Iron: 13.7%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!