Pasztet z selera wegański doskonały na Wielkanoc, Boże Narodzenie i na co dzień. Pyszny pasztet z selerem, jabłkiem, słonecznikiem i kaszą jaglaną. Jak zrobić pasztet selerowy do serwowania w formie przekąski w plastrach lub smarowania kanapek.
2selerykażda bulwa po ok. 500 g; obrany, pokrojony w spore kawałki
1jabłkonieduże, kwaśne i soczyste; obrane, bez ogryzka, pokrojone w spore kawałki
1cebulapokrojona w półksiężyce
1porduży; biała część; pokrojony w talarki
2-4ząbkiczosnkuprzekrojone na połówki
1szklankaugotowanej kaszy jaglanej
1szklankanasion słonecznikalub blanszowanych migdałów, albo orzechów nerkowców
1limonkaobrana, pousuwane błony
½szklankioliwy
1łyżkacząbrumożna zastąpić majerankiem, tymiankiem, suszoną natką pietruszki lub estragonem
½łyżeczkichililub 1 łyżeczka papryki, słodkiej lub wędzonej
świeży imbirok. 2 cm korzenia, obrany, pokrojony na plasterki
½łyżeczkigałki muszkatołowejmielona
½łyżeczkicynamonu
½łyżeczkikuminuopcjonalnie
1łyżeczkanasion kolendryopcjonalnie
4ziarnaziela angielskiego
4ziarnasuszonych owoców jałowcaopcjonalnie
sól, pieprz
Instructions
Cebulę, czosnek i por szklę na oliwie.
Dodaję seler (można go wcześniej ugotować na parze, ale nie do miękkości), jabłko i przyprawy. Przykrywam i na małym ogniu duszę do miękkości.
Miksuję warzywa z patelni, razem z tłuszczem i przyprawami, w blenderze. Dodaję słonecznik, kaszę i limonkę, w razie potrzeby doprawiam dodatkową solą i pieprzem.
Zmiksowaną pastę można wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce i podać w miseczce, do smarowania chleba. Można też przygotować pasztet z selera pieczony, przekładając masę do foremki wysmarowanej tłuszczem i wstawiając do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok. 35-45 minut.
Upieczony pasztet studzę, następnie wstawiam na 2 godziny do lodówki. Serwuję pokrojony w plastry.