Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Zakwas na żurek
Najprostszy przepis na zakwas na żurek z mąki żytniej, idealny zakwas na żur z mąki żytniej i otrąb, do ukiszenia przez 3 dni.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
1
minute
minute
Leżakowanie:
3
days
days
Total Time:
3
days
days
1
minute
minute
Course:
Półprodukt
Cuisine:
Polska
Servings:
1
l
Calories:
32
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
½
szklanki
mąki żytniej razowej
typ 2000, bywa też oznaczana jako żurkowa
½
szklanki
otrąb owsianych
1
l
wody
przegotowana, ciepła
Instructions
Mąkę i otręby wsypujemy do szklanego naczynia.
Zalewamy wodą i dokładnie mieszamy.
Przykrywamy naczynie tak, żeby zakwas miał dostęp do powietrza (na słoiku wystarczy położyć nakrętkę, na misce - większy talerz itp.).
Odstawiamy do ukiszenia w ciepłe miejsce na ok. 3 dni.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Zakwas na żurek przyda się do ugotowania
najlepszego żurku
.
Nutrition
Wielkość porcji:
100
ml
|
Kalorie:
32
kcal
|
Węglowodany:
7
g
|
Białko:
1
g
|
Sód:
5
mg
|
Potas:
53
mg
|
Błonnik:
1
g
|
Wapń:
8
mg
|
Żelazo:
0.5
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!