Rejbak - placek pieczony z surowych ziemniaków

Rejbak - babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana, kugiel, kugel, rejbak - przepis na placek z ziemniaków z cebulą i mięsem. Rejbak to danie wywodzące się z kuchni żydowskiej, znane w Polsce głównie w regionach kurpiowskich.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 1 godz.
Całkowity czas: 1 godz. 15 min
Danie: Przekąska
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 24
Kalorie: 157kcal
Autorka: Tomek dla DorotaKaminska.pl

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • ½ kg mieszanki wędzonego boczku, słoniny i kiełbasy
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 2-3 jajka
  • 2-3 łyżki mąki
  • ½ szklanki mleka gorące
  • 1 łyżka suszonego tymianku lub gałki muszkatołowej opcjonalnie
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Jak zrobić

  • Boczek, kiełbasę, słoninę kroimy w kostkę i rumienimy na suchej, teflonowej patelni. Dodajemy cebulę i smażymy całość, aż cebula się zeszkli.
  • Ziemniaki ucieramy na tarce o grubych lub drobnych oczkach albo miksujemy w blenderze (grubo starte ziemniaki to najlepsza konsystencja babki ziemniaczanej po upieczeniu). Odciskamy dokładnie na durszlaku lub sicie.
  • Do ziemniaków wbijamy jajka i dodajemy usmażone mięso. Dosypujemy mąkę, doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu, mieszamy. Na koniec wlewamy gorące mleko, jeszcze raz mieszamy.
  • Masę wlewamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok. 1 godzinę. W trakcie pieczenia możemy obniżyć temperaturę. Rejbak powinien być brązowy z wierzchu.

Video

Wskazówki

Przydatne poradniki:
  1. Jak pokroić cebulę

Nutrition

Serving: 100g | Kalorie: 157kcal | Carbohydrates: 11g | Białko: 5g | Fat: 10g | Tłuszcze nasycone: 3g | Cholesterol: 27mg | Sód: 153mg | Potas: 403mg | Fiber: 2g | Witamina A: 35IU | Witamina C: 9.8mg | Wapń: 35mg | Żelazo: 2.9mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!