Rejbak - placek pieczony z surowych ziemniaków

Rejbak - babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana, kugiel, kugel, rejbak - przepis na placek z ziemniaków z cebulą i mięsem. Rejbak to danie wywodzące się z kuchni żydowskiej, znane w Polsce głównie w regionach kurpiowskich.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 15 minutes
Cook Time: 1 hour
Total Time: 1 hour 15 minutes
Course: Przekąska
Cuisine: Polska
Servings: 24
Calories: 157kcal
Author: Tomek dla DorotaKaminska.pl

Ingredients

  • 2 kg ziemniaków
  • ½ kg mieszanki wędzonego boczku, słoniny i kiełbasy
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 2-3 jajka
  • 2-3 łyżki mąki
  • ½ szklanki mleka gorące
  • 1 łyżka suszonego tymianku lub gałki muszkatołowej opcjonalnie
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Instructions

  • Boczek, kiełbasę, słoninę kroimy w kostkę i rumienimy na suchej, teflonowej patelni. Dodajemy cebulę i smażymy całość, aż cebula się zeszkli.
  • Ziemniaki ucieramy na tarce o grubych lub drobnych oczkach albo miksujemy w blenderze (grubo starte ziemniaki to najlepsza konsystencja babki ziemniaczanej po upieczeniu). Odciskamy dokładnie na durszlaku lub sicie.
  • Do ziemniaków wbijamy jajka i dodajemy usmażone mięso. Dosypujemy mąkę, doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu, mieszamy. Na koniec wlewamy gorące mleko, jeszcze raz mieszamy.
  • Masę wlewamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok. 1 godzinę. W trakcie pieczenia możemy obniżyć temperaturę. Rejbak powinien być brązowy z wierzchu.

Video

Notes

Przydatne poradniki:
  1. Jak pokroić cebulę

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 157kcal | Carbohydrates: 11g | Protein: 5g | Fat: 10g | Saturated Fat: 3g | Cholesterol: 27mg | Sodium: 153mg | Potassium: 403mg | Fiber: 2g | Vitamin A: 35IU | Vitamin C: 9.8mg | Calcium: 35mg | Iron: 2.9mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!