Tatar z łososia

Tatar z łososia

Najlepszy tatar z łososia z cebulą, dymką lub szalotką, udekorowany świeżym ogórkiem, tymiankiem i kaparami.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 10 minutes
Total Time: 10 minutes
Course: Przekąska
Cuisine: Japońska, Skandynawska
Keyword: tatar łososiowy, tatar z łososia
Servings: 1
Calories: 449kcal
Author: Dorota Kamińska

Ingredients

Tatar łososiowy

  • 150-200 g świeżego łososia wcześniej niezamrożony; pokrojony w kosteczkę
  • 1 szalotka, dymka lub cebula mała; bardzo drobno pokrojona
  • ¼ cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz świeżo zmielony

Do dekoracji

  • kapary
  • plasterki świeżego ogórka
  • trójkątne tosty
  • świeży tymianek

Instructions

  • Pokrojonego łososia mieszam w miseczce z cebulą i oliwą. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Ryba powinna uzyskać wyrazisty smak.
  • Na talerzu układam dekoracyjnie plasterki ogórka, a na nich formuję dekoracyjnie tatar.
  • Ozdabiam całość świeżym tymiankiem i podaję z chrupiącym tostem.
  • Przed zjedzeniem tatar z łososia skrapiam sokiem z cytryny i mieszam całość na talerzu.

Video

Notes

Przed zjedzeniem tatar z łososia skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy całość na talerzu.
Przydatne poradniki:
  1. Jak sprawdzić świeżość ryby

Nutrition

Serving: 250g | Calories: 449kcal | Carbohydrates: 31g | Protein: 44g | Fat: 15g | Saturated Fat: 2g | Cholesterol: 110mg | Sodium: 628mg | Potassium: 1158mg | Fiber: 2g | Sugar: 4g | Vitamin A: 80IU | Vitamin C: 16.3mg | Calcium: 76mg | Iron: 3.4mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!