Tatar z łososia

Tatar z łososia

Najlepszy tatar z łososia z cebulą, dymką lub szalotką, udekorowany świeżym ogórkiem, tymiankiem i kaparami.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 10 min
Całkowity czas: 10 min
Danie: Przekąska
Kuchnia: Japońska, Skandynawska
Keyword: tatar łososiowy, tatar z łososia
Liczba porcji: 1
Kalorie: 449kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

Tatar łososiowy

  • 150-200 g świeżego łososia wcześniej niezamrożony; pokrojony w kosteczkę
  • 1 szalotka, dymka lub cebula mała; bardzo drobno pokrojona
  • ¼ cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz świeżo zmielony

Do dekoracji

  • kapary
  • plasterki świeżego ogórka
  • trójkątne tosty
  • świeży tymianek

Jak zrobić

  • Pokrojonego łososia mieszam w miseczce z cebulą i oliwą. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Ryba powinna uzyskać wyrazisty smak.
  • Na talerzu układam dekoracyjnie plasterki ogórka, a na nich formuję dekoracyjnie tatar.
  • Ozdabiam całość świeżym tymiankiem i podaję z chrupiącym tostem.
  • Przed zjedzeniem tatar z łososia skrapiam sokiem z cytryny i mieszam całość na talerzu.

Video

Wskazówki

Przed zjedzeniem tatar z łososia skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy całość na talerzu.
Przydatne poradniki:
  1. Jak sprawdzić świeżość ryby

Nutrition

Serving: 250g | Kalorie: 449kcal | Carbohydrates: 31g | Białko: 44g | Fat: 15g | Tłuszcze nasycone: 2g | Cholesterol: 110mg | Sód: 628mg | Potas: 1158mg | Fiber: 2g | Cukier: 4g | Witamina A: 80IU | Witamina C: 16.3mg | Wapń: 76mg | Żelazo: 3.4mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!