Beza Pavlova

Tort Pavlova

Najlepsza beza Pawłowej czyli najpopularniejszy na świecie bezowy tort Pavlova z bitą śmietaną, truskawkami, kiwi i jagodami lub borówką amerykańską. Przepis na tort Pavlova krok po kroku.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 1 godz.
Chłodzenie: 1 godz.
Całkowity czas: 2 godz. 30 min
Danie: Deser
Kuchnia: Australijska
Liczba porcji: 8
Kalorie: 404kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

Beza Pawłowej

  • 6 białek jajek o temperaturze pokojowej
  • szklanki cukru pudru lub cukru waniliowego
  • łyżki mąki kukurydzianej
  • łyżeczki ekstraktu waniliowego nie dodajemy jeśli korzystamy z cukru waniliowego
  • ¾ łyżeczki białego octu winnego lub spirytusowego

Wierzch

  • 500 ml śmietanki kremówki schłodzona przez 1 godzinę na najwyższej półce lodówki
  • 12 truskawek pokrojone na połówki lub w ćwiartki
  • 1 kiwi pokrojone na plasterki
  • ½ szklanki jagód lub borówek amerykańskich

Jak zrobić

  • Nagrzewamy piekarnik do 160 °C z włączonym termoobiegiem lub do 180 °C w opcji „góra + dół”.
  • W dużej misce, za pomocą miksera elektrycznego, na najniższych obrotach ubijamy na sztywno białka. Gdy zbieleją, dodajemy ocet i miksujemy na najwyższych obrotach na sztywno.
  • Nadal ubijając, zwiększamy obroty miksera i i stopniowo, w 3-4 partiach, dosypujemy cukier. Każda partia musi dokładnie się rozpuścić w masie przed wsypaniem kolejnej.
  • Pod koniec ubijania do masy dodajemy mąkę kukurydzianą i, opcjonalnie, wanilię i nadal ubijamy całość. Masa powinna mieć gęstą, sztywną konsystencję.
  • Masę wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, żeby utworzyła kopiec. Wstawiamy do piekarnika i od razu obniżamy temperaturę o 20 °C.
  • Pieczemy przez ok. 60 minut tak, żeby z wierzchu beza pozostała biała i delikatnie popękała. W trakcie pieczenia sprawdzamy, czy w którymś miejscu beza nie zaczyna zmieniać koloru i w razie potrzeby obracamy papier z masą bezową lub przykrywamy bezę folią aluminiową.
  • Upieczoną bezę studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach przez kolejną godzinę.
  • Kiedy beza jest wystudzona, ubijamy ze śmietanki kremówki bitą śmietanę.
  • Wykładamy bitą śmietanę na wierzch bezy i dekorujemy owocami.

Video

Wskazówki

Alternatywnie, zamiast jednej dużej bezy, można przygotować 6-8 mniejszych i po upieczeniu każdą z osobna ozdobić bitą śmietaną i owocami.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić cukier waniliowy
  2. Bita śmietana - przepis
  3. Piana z białek - jak ubić

Nutrition

Serving: 200g | Kalorie: 404kcal | Carbohydrates: 46g | Białko: 4g | Fat: 23g | Tłuszcze nasycone: 14g | Cholesterol: 85mg | Sód: 62mg | Potas: 183mg | Fiber: 1g | Cukier: 41g | Witamina A: 930IU | Witamina C: 33.9mg | Wapń: 52mg | Żelazo: 0.2mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!