Kajmak domowy czyli przepis na kajmak z mleka, cukru i masła, który można przygotować w jednej ze smakowych wersji: waniliowy, kawowy, czekoladowy i karmelowy. Najlepszy kajmak!
½lmleka 3,2%, mleka skondensowanego lub śmietanki kremówki
150gcukru
50-125gmasław zależności od tłustości mleka lub śmietanki: 50 g dla śmietanki, 100 g dla mleka skondensowanego, 125 g dla mleka 3,2%
Instructions
Mniejszy garnek ustawiamy w większym, wypełnionym gorącą wodą (kąpiel wodna). Można też przygotować kajmak na patelni ceramicznej lub teflonowej, o nieprzywierającej powłoce wysokiej jakości.
Mleko z cukrem i masłem gotujemy na sporym ogniu aż do zgęstnienia masy, często mieszając (masa nie może być lejąca, ale nie może też ulec krystalizacji ani się przypalić; najlepiej zrobić próbę jednej kropli na zimnym talerzu: powinna szybko zastygnąć i nie rozlać się). Zdejmujemy z ognia.
Do gorącej masy dodajemy opcjonalne dodatki, mieszamy i ucieramy drewnianą łyżką do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Kajmak smakowy można przygotować, wykorzystując wybrany dodatek opcjonalny.
Dodatki opcjonalne:Kajmak waniliowy: ½ laski waniliiKajmak czekoladowy: 50 g gorzkiego kakao lub 80 g gorzkiej czekoladyKajmak kawowy: 20 g zmielonej drobno kawyKajmak karmelowy: 5 łyżek karmelu
Kajmak wykorzystujemy od razu, inaczej może mocno zgęstnieć i nie zechce się dobrze rozsmarować.
Jeśli mamy do przełożenia lub posmarowania kajmakiem dużo kawałków ciasta, najlepiej trzymać garnek z masą kajmakową w drugim, większym garnku, wypełnionym gorącą wodą.