Drukuj przepis
Tatar

Tatar

Najlepszy tatar z chudej wołowiny, z dodatkiem żółtek jaj kurzych lub przepiórczych. Świetny tatar i najlepsze dodatki.
Danie Przekąska
Kuchnia Polska
Przygotowanie 45 min
Całkowity czas 45 min
Liczba porcji 2
Liczba kalorii 648 kcal
Autorka Dorota Kamińska

Składniki

Befsztyk tatarski

  • 400 g świeżej, chudej wołowiny* najlepiej użyć polędwicy
  • sól, pieprz
  • 2 żółtka jaj kurzych lub 4-8 żółtek jaj przepiórczych
  • płynna przyprawa do zup lub sos sojowy opcjonalnie

Dodatki (do wyboru)

  • 4 grzybki marynowane całe lub pokrojone w drobną kosteczkę
  • 4 łyżki kaparów
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • szczypiorek
  • 1 ogórek kiszony pokrojony w drobną kosteczkę
  • 6 czarnych oliwek pokrojone na cienkie plasterki

Jak zrobić

  1. Dodatki do tataru kroimy w drobną kostkę (szczypiorek zostawiamy niepokrojony do dekoracji).
  2. Z wołowiny usuwamy błony i mielimy w maszynce do mięsa o grubych oczkach, która nie pozostawia metalicznego smaku (klasycznie mięso na tatar sieka się bardzo drobno ostrym nożem).
  3. Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, przyprawą do zup lub sosem sojowym i dokładnie mieszamy. Do mięsa można też dodać odrobinę wody mineralnej lub zimnej, wcześniej przegotowanej, wtedy tatar będzie bardziej miękki.
  4. Z mięsa formujemy na talerzu kulę (najlepiej wilgotnymi, zimnymi dłońmi), a na czubku robimy zagłębienie.
  5. W zagłębienie wbijamy żółtko jaja kurzego (lub kilka żółtek jaj przepiórczych).
  6. Dookoła tataru układamy drobno pokrojone dodatki.

Przepis wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Moje porady

* Nie stosujemy wołowiny rozmrożonej.


Tatar podajemy schłodzony. Ze względu na zawartość surowego mięsa nie powinien być podany później niż tego samego dnia, w którym został przyrządzony.

Przydatne poradniki:

  1. Jak sprawdzić świeżość jajka
  2. Jak wyparzyć jajko
Wartości odżywcze
Tatar
Wielkość porcji (220 g)
Liczba kalorii 648 kcal Kalorie z tłuszczów 441 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 49g 75%
Tłuszcze nasycone 19g 95%
Cholesterol 335mg 112%
Sód 969mg 40%
Potas 737mg 21%
Węglowodany ogółem 7g 2%
Błonnik 2g 8%
Cukry 3g
Białko 40g 80%
Witamina A 9.6%
Witamina C 7.9%
Wapń 7%
Żelazo 31.6%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.