Tatar

Tatar

Najlepszy tatar z chudej wołowiny, z dodatkiem żółtek jaj kurzych lub przepiórczych. Świetny tatar i najlepsze dodatki.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 45 min
Total Time: 45 min
Course: Przekąska
Cuisine: Polska
Servings: 2
Calories: 648kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

Befsztyk tatarski

  • 400 g świeżej, chudej wołowiny* najlepiej użyć polędwicy
  • sól, pieprz
  • 2 żółtka jaj kurzych lub 4-8 żółtek jaj przepiórczych
  • płynna przyprawa do zup lub sos sojowy opcjonalnie

Dodatki (do wyboru)

  • 4 grzybki marynowane całe lub pokrojone w drobną kosteczkę
  • 4 łyżki kaparów
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • szczypiorek
  • 1 ogórek kiszony pokrojony w drobną kosteczkę
  • 6 czarnych oliwek pokrojone na cienkie plasterki

Instructions

  • Dodatki do tataru kroimy w drobną kostkę (szczypiorek zostawiamy niepokrojony do dekoracji).
  • Z wołowiny usuwamy błony i mielimy w maszynce do mięsa o grubych oczkach, która nie pozostawia metalicznego smaku (klasycznie mięso na tatar sieka się bardzo drobno ostrym nożem).
  • Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, przyprawą do zup lub sosem sojowym i dokładnie mieszamy. Do mięsa można też dodać odrobinę wody mineralnej lub zimnej, wcześniej przegotowanej, wtedy tatar będzie bardziej miękki.
  • Z mięsa formujemy na talerzu kulę (najlepiej wilgotnymi, zimnymi dłońmi), a na czubku robimy zagłębienie.
  • W zagłębienie wbijamy żółtko jaja kurzego (lub kilka żółtek jaj przepiórczych).
  • Dookoła tataru układamy drobno pokrojone dodatki.

Video

Notes

* Nie stosujemy wołowiny rozmrożonej.

Tatar podajemy schłodzony. Ze względu na zawartość surowego mięsa nie powinien być podany później niż tego samego dnia, w którym został przyrządzony.

Przydatne poradniki:

  1. Jak sprawdzić świeżość jajka
  2. Jak wyparzyć jajko

Nutrition

Serving: 220g | Calories: 648kcal | Carbohydrates: 7g | Protein: 40g | Fat: 49g | Saturated Fat: 19g | Cholesterol: 335mg | Sodium: 969mg | Potassium: 737mg | Fiber: 2g | Sugar: 3g | Vitamin A: 9.6% | Vitamin C: 7.9% | Calcium: 7% | Iron: 31.6%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!