Krem z białek

Krem z białek ubijanych na parze

Przepis na krem z białek ubijanych na parze czyli krem z piany z białek z dodatkiem syropu cukrowego, idealny do ptysi i eklerów, bardzo słodki, ale beztłuszczowy krem białkowy.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 15 min
Całkowity czas: 30 min
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 8 dużych ptysiów
Kalorie: 154kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 3 białka
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii opcjonalnie

Jak zrobić

  • Cukier i wodę z octem zagotowuję w garnku. Zmniejszam ogień tak, żeby całość nadal miała temperaturę wrzenia i gotuję do uzyskania syropu cukrowego 3 stopnia (z łyżki włożonej do syropu po wyjęciu będzie spływać gęsty syrop, formując na jej brzegu wiele pozawijanych nitek, tzw. piórko).
    Za pomocą wilgotnego pędzelka silikonowego ze ścianki garnka ścieram ewentualne pozostałości zaschniętego syropu (zapobiegnie to krystalizacji cukru).
    Zdejmuję z ognia, odstawiam.
  • Białka ubijam na sztywną pianę.
  • Cienką strużką wlewam do piany syrop, cały czas ubijając na najwyższych obrotach miksera.
  • Miskę z połączonymi składnikami masy umieszczam nad naczyniem z gotującą wodą (nie może być zanurzona w wodzie). Miksuję masę na średnich obrotach przez ok. 25 minut, do zgęstnienia.
  • Przekładam miskę z masą do naczynia z zimną wodą (może być zanurzona w wodzie). Dodaję sok z cytryny i wanilię, miksując chwilę całość na małych obrotach.
  • Masą o temperaturze pokojowej dekoruję ptysie, eklery, muffiny, tort lub inne desery.

Wskazówki

  1. Jak ubić pianę z białek
  2. Jak zrobić ptysie
  3. Jak zrobić eklery
  4. Jak upiec biszkopt jasny lub czekoladowy
 

Nutrition

Serving: 60g | Kalorie: 154kcal | Carbohydrates: 38g | Białko: 1g | Sód: 20mg | Potas: 24mg | Cukier: 37g | Witamina C: 2.4mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!