1kurczakok. 1,5-2 kg; umyty i osuszony papierowym ręcznikiem
suszony tymianek, majeranek lub rozmaryndo natarcia wierzchu i środka kurczaka
kilka gałązek świeżego tymianku lub rozmarynudo włożenia do środka kurczaka
2cytrynyduże, wyszorowane, sparzone, starta żółta skórka, a środek oczyszczony z błon
4ząbkiczosnkuopcjonalnie; przeciśnięty przez praskę; można zastąpić 2 łyżkami świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach
3łyżkimasła klarowanego
sól, pieprz
Instructions
Kurczaka nacieram z wierzchu i od środka solą, pieprzem, skórką z cytryny i czosnkiem lub imbirem, a na koniec posypuję wierzch i środek tymiankiem lub majerankiem.
Do środka wkładam oczyszczone z błon kawałki cytryn oraz świeże zioła.
Zawiązuję nogi kurczaka nitką, a skrzydełka zawijam, żeby nie rozłożyły się podczas pieczenia.
Na dnie brytfanny lub naczynia żaroodpornego układam 1 łyżkę masła klarowanego i kładę na nim kurczaka. Obkładam mięso po wierzchu pozostałym masłem klarowanym.
Wstawiam kurczaka do piekarnika i piekę w temperaturze 180-200 °C (góra+dół), w czasie proporcjonalnym do masy (np. kurczaka, który waży 1 kg, piekę 1 godzinę), kilkakrotnie polewając w czasie pieczenia mięso tłuszczem wytopionym z kurczaka wymieszanym z roztopionym masłem klarowanym.Można cały czas piec kurczaka ułożonego piersiami ku górze lub delikatnie obracać. Na czas pieczenia mięsa do piekarnika, na ostatnie 40 minut, można wstawić osobną formę z warzywami obtoczonymi w przyprawach, ziołach i oliwie.
Podaję upieczone mięso na półmisku, udekorowane sałatą lub roszponką i świeżymi ziołami, kawałkami czerwonej papryki lub krążkami czerwonej cebuli.
Notes
Wytopiony w czasie pieczenia tłuszcz oraz cytryny ze środka kurczaka mogą posłużyć jako baza do przygotowania cytrynowej zupy lub sosu.Przydatne poradniki: