Drukuj przepis
Kotlety mielone

Kotlety mielone

Najlepsze kotlety mielone wieprzowe, z czosnkiem i majerankiem lub z cebulą, w chrupiącej panierce, soczyste i miękkie w środku.
Danie Danie główne
Kuchnia Polska
Przygotowanie 10 min
Czas gotowania 20 min
Całkowity czas 30 min
Liczba porcji 4
Liczba kalorii 616 kcal
Autorka Dorota Kamińska

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 sucha bułka namoczona w wodzie, odciśnięta
  • 1-2 łyżeczki majeranku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej lub smalec do smażenia
  • sól, pieprz

Jak zrobić

  1. Mięso dokładnie mieszamy z namoczoną bułką, czosnkiem, jajkiem i przyprawami.
  2. Formujemy kulki, które z łatwością mieszczą się w dłoni, lekko spłaszczamy. Obtaczamy w bułce tartej.
  3. Na rozgrzanym oleju smażymy kotlety na złotobrązowy kolor. Jeśli wszystkie naraz nie mieszczą się na patelni, smażymy partiami i staramy się po każdym smażeniu usunąć czarną, przypaloną bułkę tartą, która ewentualnie może się pojawić na patelni.
  4. Usmażone kotlety osączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.

Przepis wideo

Moje porady

Zamiast czosnku do kotletów mielonych, przed smażeniem, można dodać 1 drobno posiekaną cebulę, zeszkloną na maśle klarowanym lub smalcu.

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić masło klarowane
  2. Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Wartości odżywcze
Kotlety mielone
Wielkość porcji (150 g)
Liczba kalorii 616 kcal Kalorie z tłuszczów 387 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 43g 66%
Tłuszcze nasycone 11g 55%
Cholesterol 130mg 43%
Sód 347mg 14%
Potas 458mg 13%
Węglowodany ogółem 27g 9%
Błonnik 1g 4%
Cukry 1g
Białko 27g 54%
Witamina A 1.6%
Witamina C 3%
Wapń 9.7%
Żelazo 18.1%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.