Kotlety mielone

Kotlety mielone

Najlepsze kotlety mielone wieprzowe, z czosnkiem i majerankiem lub z cebulą, w chrupiącej panierce, soczyste i miękkie w środku.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 20 min
Całkowity czas: 30 min
Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 616kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 sucha bułka namoczona w wodzie, odciśnięta
  • 1-2 łyżeczki majeranku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej lub smalec do smażenia
  • sól, pieprz

Jak zrobić

  • Mięso dokładnie mieszamy z namoczoną bułką, czosnkiem, jajkiem i przyprawami.
  • Formujemy kulki, które z łatwością mieszczą się w dłoni, lekko spłaszczamy. Obtaczamy w bułce tartej.
  • Na rozgrzanym oleju smażymy kotlety na złotobrązowy kolor. Jeśli wszystkie naraz nie mieszczą się na patelni, smażymy partiami i staramy się po każdym smażeniu usunąć czarną, przypaloną bułkę tartą, która ewentualnie może się pojawić na patelni.
  • Usmażone kotlety osączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.

Video

Wskazówki

Zamiast czosnku do kotletów mielonych, przed smażeniem, można dodać 1 drobno posiekaną cebulę, zeszkloną na maśle klarowanym lub smalcu.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić masło klarowane
  2. Jak wybrać tłuszcz do smażenia

Nutrition

Serving: 150g | Kalorie: 616kcal | Carbohydrates: 27g | Białko: 27g | Fat: 43g | Tłuszcze nasycone: 11g | Cholesterol: 130mg | Sód: 347mg | Potas: 458mg | Fiber: 1g | Cukier: 1g | Witamina A: 80IU | Witamina C: 2.5mg | Wapń: 97mg | Żelazo: 3.3mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!