Drukuj przepis
Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

Pyszna, pożywna i wyrazista sałatka ziemniaczana z majonezem, cebulą i ogórkiem lub selerem, idealna na imieniny, grilla, spotkanie ze znajomymi czy święta.
Danie Sałatka
Kuchnia Polska
Przepis na sałatka kartoflana, sałatka z kartoflami, sałatka z kartofli, sałatka z ziemniakami, sałatka z ziemniaków, sałatka ziemniaczana
Przygotowanie 15 min
Czas gotowania 30 min
Całkowity czas 45 min
Liczba porcji 6
Liczba kalorii 380 kcal

Składniki

Sałatka kartoflana - baza

  • 1 kg ziemniaków najlepsze będą te żółte, kleiste; pokrojone w dużą kostkę, ugotowane, wystudzone
  • 1 cebula drobno posiekana; zamiast cebuli można wykorzystać 2 szalotki
  • 1-2 ogórki kiszone lub korniszony można zastąpić 3 łodygami cieniutko pokrojonego selera naciowego
  • 2 jajka opcjonalnie; ugotowane na twardo; pokrojone na cienkie plasterki

Sos do sałatki

  • 1 szklanka majonezu można zrobić lżejszą wersję, mieszając majonez pół na pół z jogurtem greckim lub wykorzystać sam jogurt grecki
  • 1-2 łyżki octu winnego lub cydrowego można zastąpić sokiem z cytryny
  • szczypta soli
  • duża szczypta czarnego pieprzu świeżo zmielony
  • 1 łyżeczka tymianku lub koperku opcjonalnie; świeży lub suszony, drobno posiekany
  • szczypta ostrej papryczki chili opcjonalnie

Jak zrobić

  1. Składniki na sos mieszam dokładnie w miseczce za pomocą widelca.
  2. Ziemniaki i pozostałe składniki delikatnie mieszam w misce, następnie zalewam sosem, rozprowadzając go ostrożnie po całości sałatki.
  3. Serwuję sałatkę o temperaturze pokojowej lub po schłodzeniu przez ok. 1 godzinę w lodówce.

Moje porady

  1. Jak ugotować jajko
  2. Jak pokroić cebulę
  3. Majonez domowy - przepis
  4. Jak obierać jajko na twardo
Wartości odżywcze
Sałatka ziemniaczana
Wielkość porcji (250 g)
Liczba kalorii 380 kcal Kalorie z tłuszczów 261 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 29g 45%
Tłuszcze nasycone 4g 20%
Cholesterol 70mg 23%
Sód 370mg 15%
Potas 752mg 21%
Węglowodany ogółem 23g 8%
Błonnik 4g 16%
Cukry 1g
Białko 6g 12%
Witamina A 2.5%
Witamina C 24.7%
Wapń 7%
Żelazo 32.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.