1½kgjabłekkwaskowate, winne; obrane, bez ogryzków, utarte na tarce o grubych oczkach
1łyżkamąki ziemniaczanej
50grodzynek
5łyżekcukru waniliowego
100gorzechówwłoskie lub nerkowce; grubo posiekane
cynamon
Instructions
Ciasto półkruche
Twarde masło siekamy z cukrem pudrem i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i solą.
Dodajemy jajka i szybko zagniatamy półkruche ciasto.
Połowę ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na kształt prostokąta - dna formy, w której będzie pieczony jabłecznik i przekładamy do niej razem z papierem.
Masa jabłkowa
Utarte jabłka mieszamy z cukrem, rodzynkami i orzechami. Jeśli jabłka są słodkie, ilość cukru można zmniejszyć.
Składanie warstw jabłecznika
Spód ciasta wykładamy, razem z papierem do pieczenia, na blaszce, dziurawimy widelcem i jeśli jabłka są bardzo mocno soczyste, zapiekamy go przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C.
Na spodniej warstwie wykładamy jabłka i posypujemy je cynamonem.
Rolujemy drugą połowę ciasta razem z papierem, następnie rozwijamy na wierzchu jabłek ułożonych na spodzie ciasta, w formie do pieczenia.
Zawijamy brzegi wierzchniej warstwy ciasta delikatnie pod spód i również nakłuwamy całość widelcem.
Pieczenie
Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy przez ok. 1 godzinę.
Jeśli zbyt mocno przypiekałoby się z wierzchu, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Za pomocą patyczka sprawdzamy czy masa jabłkowa zgęstniała, a spód ciasta nie jest zbyt miękki.
Dekorowanie
Jabłecznik po całkowitym wystudzeniu kroimy i posypujemy cukrem pudrem.