Mazurek bakaliowy

Mazurek bakaliowy

Jeden z najlepszych czyli mazurek bakaliowy, wspaniały mazurek na Wielkanoc, na kruchym cieście, z dodatkiem kwaskowatego dżemu i różnorodnych bakalii, zapiekany z polewą cytrynową. Pyszny i łatwy mazurek bakaliowy.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 35 min
Całkowity czas: 1 godz. 5 min
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Keyword: mazurek bakaliowy, mazurek z bakaliami
Liczba porcji: 1 forma o wymiarach ok. 25 x 35 cm
Kalorie: 368kcal
Autorka: DorotaKaminska.pl

Składniki

Kruche ciasto

  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g masła 1 kostka
  • 100 g cukru-pudru
  • 3 żółtka ugotowane na twardo
  • skórka starta z ½ cytryny

Bakalie

  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowana
  • 50 g daktyli pokrojone w cienkie paski
  • 50 g suszonych moreli pokrojone w cienkie paski
  • 50 g rodzynek lub żurawiny sparzone, odcedzone
  • 50 g migdałów w płatkach lub wiórków kokosowych
  • 50 g orzechów włoskich lub nerkowców sparzone, obrane, pokruszone

Polewa

  • 1 żółtko ze sparzonego wrzątkiem jajka
  • 1 jajko sparzone wrzątkiem
  • 50-70 g cukru-pudru
  • 75 g masła
  • 30 g bułki tartej
  • sok z ½ cytryny
  • miąższ z laski waniliowej opcjonalnie

Dodatkowo

  • 1 słoiczek dżemu o lekko kwaskowym smaku ok. 200 g; np. pomarańczowy, jabłkowo-rabarbarowy, truskawkowo-rabarbarowy

Jak zrobić

Zagniatanie ciasta

  • W dużej misce siekamy mąkę z masłem.
  • Dodajemy cukier, startą skórkę z cytryny i utarte na sicie żółtka.
  • Zagniatamy ciasto. Potrzeba do tego sporo siły, ponieważ w cieście nie ma białek. Po ok. 10 minutach ugniatania otrzymamy kulę kruchego ciasta, którą odstawiamy na ok. 20 minut w chłodne miejsce.

Przygotowanie polewy

  • W małym rondelku topimy masło (uważamy, żeby się za mocno nie zagrzało). Żółtko i jajko ucieramy z cukrem na pulchną masę za pomocą miksera.
  • Dodajemy sok z cytryny i miąższ z laski wanilii.
  • Dodajemy stopione masło, bułkę tartą i płatki migdałów, ponownie miksujemy.

Pieczenie kruchego spodu

  • Układamy ciasto na blaszce nasmarowanej masłem i posypanej kaszą manną, następnie pieczemy (sam spód, bez bakalii, bez polewy) na złoty kolor (przez ok. 20 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 °C.

Nakładanie dżemu

  • Wystudzone ciasto (powinno wyjść dość suche i mocno kruche) smarujemy dżemem (u mnie na każdej połówce znalazł się dżem o innym smaku).

Zapiekanie ciasta z bakaliami i polewą

  • W misce mieszamy wszystkie przygotowane bakalie, następnie wykładamy je na ciasto i zalewamy polewą. Wstawiamy jeszcze raz do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekamy przez ok. 15 minut, aż polewa delikatnie się zetnie (właściwej konsystencji nabierze dopiero po ostudzeniu).
  • Studzimy ciasto w chłodnym miejscu i kroimy w kwadraty. Najlepiej będzie smakować na drugi dzień, kiedy mocno „przejdzie” cytrynowym aromatem.

Video

Wskazówki

Nutrition

Kalorie: 368kcal | Carbohydrates: 45g | Białko: 5g | Fat: 19g | Tłuszcze nasycone: 9g | Cholesterol: 96mg | Sód: 157mg | Potas: 149mg | Fiber: 2g | Cukier: 27g | Witamina A: 635IU | Witamina C: 0.6mg | Wapń: 38mg | Żelazo: 1.4mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!