Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Biała kiełbasa z cebulą
Biała kiełbasa z cebulą pieczona w piekarniku - na śniadanie wielkanocne taka łatwa do zrobienia biała kiełbasa z cebulą to smaczne, sycące danie, idealne do popicia pysznym żurkiem.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Cook Time:
30
minutes
minutes
Total Time:
35
minutes
minutes
Course:
Danie główne
Cuisine:
Polska
Keyword:
biała kiełbasa pieczona, biała kiełbasa z cebulą
Servings:
6
Calories:
566
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
1
kg
białej kiełbasy surowej
2
cebule
pokrojone w piórka
1½
l
wrzątku
6
łyżek oliwy
sól
kolorowy pieprz
Instructions
Surową, białą kiełbasę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy na dnie cebulę.
Na cebuli układamy kiełbasę (część cebuli, jeśli lubimy przypieczoną, możemy zostawić do posypania po wierzchu kiełbasy).
Pieczemy kiełbasę w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 10-15 minut.
Serwujemy razem z uduszoną podczas pieczenia cebulą.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Surową kiełbasę można też ugotować dzień wcześniej, a wodę z gotowania wykorzystać jako bazę do
żurku
.
Przydatne poradniki
:
Jak wybrać
tłuszcz do smażenia
Nutrition
Wielkość porcji:
180
g
|
Kalorie:
566
kcal
|
Węglowodany:
6
g
|
Białko:
23
g
|
Tłuszcze:
48
g
|
Tłuszcze nasycone:
17
g
|
Cholesterol:
116
mg
|
Sód:
1461
mg
|
Potas:
448
mg
|
Cukier:
1
g
|
Witamina C:
4.4
mg
|
Wapń:
28
mg
|
Żelazo:
2.5
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!