Najlepsza babka piaskowa do upieczenia w formie z kominem lub keksówce, prosta do zrobienia i uniwersalna. To pyszna piaskowa babka do podania bez dodatków lub wzbogacenia o lukier czy polewę.
Miękkie masło ucieramy na puszysty krem za pomocą miksera.
Dosypujemy cukier i znów ucieramy.
Do kremu wbijamy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie je rozmiksowując.
Po wbiciu i rozmiksowaniu każego jajka dodajemy stopniowo przesianą mąkę (tortową i ziemniaczaną) z proszkiem i solą oraz mleko lub śmietanę wymieszane z sokiem z cytryny, ucieramy na gładką masę na najmniejszych obrotach miksera.
Nastawiamy piekarnik na 160 °C.
Delikatnie mieszamy masę z bakaliami i skórką z cytryny.
Od razu po wymieszaniu masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem (lub spryskanej oliwą w sprayu) i wysypanej bułką tartą.
Wstawiamy babkę do piekarnika i pieczemy przez ok. 40-60 minut.W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika!
Pod koniec pieczenia sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy środek ciasta nie jest surowy. Upieczone i zrumienione od razu wyjmujemy z piekarnika.
Studzimy babkę piaskową w foremce obróconej do góry dnem, najlepiej na żeberkach wyjętych z piekarnika. Do ciasta od spodu powinno mieć dostęp powietrze.
Gotową, wystudzoną babkę piaskową wyjmujemy z formy i lukrujemy.