Babka drożdżowa na Wielkanoc czyli ciasto drożdżowe w formie wielkanocnej baby. Taka babka drożdżowa może być upieczona z bakaliami i udekorowana cukrem pudrem, lukrem lub polewą, np. czekoladową. Pięknie pachnie, gdy do ciasta doda się rum :).
Drożdże kruszymy do niewielkiej miski, zasypujemy 2 łyżkami cukru, dolewamy pół szklanki ciepłego mleka (można zastąpić je podgrzanym lekko kefirem lub maślanką) i z 500 g odważonej mąki odsypujemy tyle, żeby po wymieszaniu uzyskać konsystencję gęstej śmietany.Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do ciepłego miejsca, bez przeciągów, do zabąbelkowania (rozczyn powinien podwoić swoją objętość).
Żółtka ucieramy z cukrem na gładko, niemal do białości, na wysokich obrotach miksera.
Dodajemy utarte z cukrem żółtka i wszystkie pozostałe składniki, oprócz masła, do rozczynu. Mieszamy za pomocą miksera z końcówkami-świderkami lub zagniatamy ręcznie, starając się wprowadzić do ciasta jak najwięcej powietrza.
Do zagniecionego ciasta dodajemy stopione, ciepłe masło, mieszamy/zagniatamy całość, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 1-2 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Najlepiej na czas wyrastania przełożyć ciasto do formy na babkę, wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną lub bułką tartą. Można też, bardzo ostrożnie, przełożyć ciasto do formy, kiedy jest już wyrośnięte.
Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 °C przez ok. 35 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest surowe w środku (w razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia, a kolejną próbę sprawdzenia patyczkiem przeprowadzamy po 5 minutach).
Po upieczeniu babkę drożdżową od razu wyjmujemy z piekarnika, obracamy do góry dnem i studzimy w formie, ustawioną na kratce.