Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Jajka faszerowane
Przepis na jajka faszerowane czyli ugotowane na twardo jajka z farszem pieczarkowym z natką pietruszki, cebulką, majonezem i ketchupem. Smaczna i prosta przekąska na imprezę.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
10
minutes
minutes
Cook Time:
20
minutes
minutes
Total Time:
30
minutes
minutes
Course:
Przekąska
Cuisine:
Polska
Keyword:
jaja faszerowane, jajka faszerowane
Servings:
4
Calories:
94
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
4
jajka
ugotowane na twardo
1
cebulka
mała; drobno pokrojona
2
łyżki
natki pietruszki
drobno posiekana
4
pieczarki
małe; pokrojone w drobną kosteczkę; można zastąpić 2 dużymi
2
łyżki
majonezu
1
łyżka
oliwy z oliwek
sól, pieprz, papryka
Instructions
Ostudzone, ugotowane na twardo jajka, przekrawamy na pół (jeszcze w skorupkach). Następnie obieramy ze skorupek.
Cebulę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy pieczarki i dusimy pod przykryciem.
Doprawiamy solą, pieprzem i papryką, smażymy aż pieczarki się przyrumienią.
Z jajek delikatnie wyjmujemy żółtka, przekładamy do miseczki i ugniatamy widelcem.
Do żółtek dodajemy pieczarki z cebulką i majonez, mieszamy. Dosypujemy też natkę pietruszki. W razie potrzeby doprawiamy.
Farszem żółtkowo-pieczarkowym nadziewamy białka. Czubek każdego jajka możemy ozdobić kroplą keczupu.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Przydatne poradniki
:
Jak ugotować jajko
Jak obierać jajko na twardo
Nutrition
Wielkość porcji:
100
g
|
Kalorie:
94
kcal
|
Węglowodany:
2
g
|
Białko:
6
g
|
Tłuszcze:
6
g
|
Tłuszcze nasycone:
1
g
|
Cholesterol:
164
mg
|
Sód:
76
mg
|
Potas:
142
mg
|
Cukier:
1
g
|
Witamina A:
240
IU
|
Witamina C:
1.3
mg
|
Wapń:
28
mg
|
Żelazo:
0.9
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!