4jajkao temperaturze pokojowej; białka oddzielone od żółtek
½-¾szklankicukru
1¼szklankimąkiprzesiana
¾łyżeczkiproszku do pieczenia
Karmel do biszkoptu
⅓szklankicukru
⅓szklankiwrzątku
Do przełożenia
krem budyniowyz gęstego budyniu ugotowanego na 500 ml mleka i 200 g (1 kostki masła)
Do dekoracji
200gkajmaku
50gmigdałów w płatkach
Do nasączenia biszkoptu
1szklankakawy zbożowejmożna wzbogacić smak kawy likierem lub wódką/spirytusem; likier o kwaskowatym smaku przełamie słodycz ciasta
Instructions
Przygotowanie karmelu
Przygotowanie ciasta zaczynamy od skarmelizowania cukru i wrzątku. Na suchej patelni podgrzewamy cukier na średnim ogniu, aż do rozpuszczenia (powinien uzyskać złocisty kolor).
Zdejmujemy patelnię z ognia i stopniowo dolewamy do cukru wrzątek, cały czas mieszając i nie wyjmując w tym czasie łyżki z karmelu (wyjęcie łyżki i ponowne włożenie może rozpocząć proces krystalizacji cukru). Odstawiamy.
Pieczenie biszkoptu
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Dosypujemy stopniowo cukier do piany, nadal ubijając.
Dodajemy do masy żółtka i ucieramy całość na puszysty kogel mogel.
Do masy dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz dolewamy karmel. Mieszamy całość delikatnie, za pomocą łyżki, żeby nie uszkodzić bąbelków powietrza w pianie.
Przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką/bułką tartą/kaszą manną.
Wstawiamy ciasto do lekko podgrzanego piekarnika, nastawionego na temperaturę 180 °C.
Pieczemy ok. 30 minut.
UWAGA: W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika!Pod koniec pieczenia sprawdzająmy drewnianym patyczkiem wbitym w środek ciasta, czy nie jest surowe. Jeśli patyczek jest suchy, od razu wyjmujemy blaszkę z piekarnika i studzimy na kratce.
Kiedy ciasto wystygnie, wyjmujemy je z foremki i kroimy na dwa równe placki.
Przygotowanie kremu budyniowego
Z ugotowanego i wystudzonego budyniu oraz masła o temperaturze pokojowej ucieramy krem budyniowy.
Składanie ciasta
Nasączamy placki biszkoptowe kawą zbożową (całe - aby uzyskać jednolity kolor lub miejscowo, kleksami, za pomocą łyżeczki - aby uzyskać łaciaty wzór na cieście).
Na jednym placku wykładamy krem budyniowy, rozsmarowując go równomiernie po całej powierzchni. Przykrywamy drugim plackiem i delikatnie dociskamy, wyrównując powierzchnię kremu.
Na wierzchu ciasta rozsmarowujemy kajmak i posypujemy go płatkami migdałów.
Odstawiamy ciasto krówka do stężenia do lodówki, na ok. 2-3 godziny. Po stężeniu kroimy, najlepiej za pomocą noża z piłką
Ciasto krówka można przygotować z grubszą warstwą kremu, zwiększając proporcje składników na krem i miksując go z budyniu ugotowanego na 750 ml mleka z 1,5 kostki masła.Przydatne poradniki: