Galareta z kurczaka

Galareta z kurczaka

Galareta z kurczaka - elegancka galareta drobiowa z warzywami, idealna jako przystawka lub przekąska imprezowa na zimno. Najlepsza galareta z kurczaka z kolorowymi warzywami.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 10 min
Chłodzenie: 3 godz.
Całkowity czas: 3 godz. 40 min
Danie: Przekąska
Kuchnia: Polska
Keyword: galareta drobiowa, galareta z kurczaka, galaretka drobiowa, galaretka z kurczaka, galaretki drobiowe, galaretki z kurczaka, tymbaliki
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 251kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 250 g mięsa kurczaka ugotowane w rosole; 250 g mięsa uzyskujemy np. po obraniu go z ok. 2 udek i 2 skrzydełek; podzielone na niewielkie kawałki
  • 2 marchewki ugotowane wcześniej w rosole lub blanszowane przez 2-3 minuty
  • ½ szklanki groszku mrożony
  • 1 brokuł mały; bez grubych trzonów, różyczki podzielone na drobne części; krótko gotowany (blanszowany przez 2-3 minuty)
  • 1 papryka czerwona; bez nasion, pokrojona w kostkę o boku ok. 5-10 mm; blanszowana przez ok. 2-3 minuty
  • 1 szklanka kukurydzy z puszki połowę (lub całość kukurydzy można zastąpić mrożonym groszkiem; groszek polecam osobom dbającym o niski indeks glikemiczny)
  • 1 l rosołu można zastąpić wywarem warzywnym
  • 20 g żelatyny około; ilość potrzebna do stężenia 1 l płynu; jest to informacja podana na opakowaniu żelatyny i może się różnić w zależności od producenta; żelatynę wieprzową można zastąpić płatkami żelatyny rybnej lub wykorzystać agar agar, wg przepisu na opakowaniu
  • 3 jajka opcjonalnie; ugotowane na twardo; pokrojone na plastry lub w kosteczkę

Jak zrobić

  • Zagotowujemy wywar lub rosół. Jeśli wykorzystujemy surowe warzywa, które nie były jeszcze blanszowane, można włożyć je, najlepiej na sicie, do rosołu i na największym ogniu, pod przykryciem, gotować przez ok. 2-3 minuty, następnie odcedzić i odłożyć do miski.
  • Zdejmujemy garnek z ognia. W gorącym wywarze lub rosole rozpuszczamy żelatynę, dokładnie mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia wszystkich grudek.
  • Na dno miseczek lub kokilek, w których będzie przygotowywana galareta z kurczaka, wlewamy po ok. 3-5 mm rosołu lub wywaru z żelatyną. Odstawiamy miseczki do lodówki, do stężenia, na kilkanaście minut.
  • Wyjmujemy miseczki z lodówki i wkładamy do wszystkich mięso kurczaka. Można zalać je kolejną porcją wywaru, tak, żeby było przykryte i znów odstawić miseczki do lodówki na kilkanaście minut (galaretki będą ładniej wyglądać) lub nie zalewać, tylko rozpocząć nakładanie warzyw.
  • Na mięsie kurczaka układamy kolejne warstwy warzyw: Najpierw paprykę, potem kukurydzę z groszkiem, a na koniec brokuła, marchewkę i, opcjonalnie, jajko. Dopełniamy rosołem lub wywarem i odstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Galaretki wyjmujemy z foremek i układamy na półmisku. Można udekorować je świeżymi ziołami, np. tymiankiem lub bazylią oraz podać z sosami: chrzanowym, winegret lub z odrobiną octu winnego czy soku z cytryny. Moja propozycja dekoracji to sos balsamico i uprażone na suchej patelni orzechy.

Video

Wskazówki

Najlepiej przygotowywać galaretę z kurczaka w silikonowych foremkach, z których najłatwiej będzie ją wyjąć po przyrządzeniu. Porcelanowe kokilki, przed wyjęciem galarety, trzeba zanurzyć na kilkanaście sekund w gorącej wodzie.
Galareta z kurczaka może być też przygotowana w formie keksówce (najlepiej silikonowej), a po wyjęciu pokrojona na grube plastry.
Przydatne poradniki:
  1. Jak ugotować rosół
  2. Jak zrobić wywar warzywny

Nutrition

Serving: 250g | Kalorie: 251kcal | Carbohydrates: 17g | Białko: 21g | Fat: 10g | Tłuszcze nasycone: 3g | Cholesterol: 118mg | Sód: 354mg | Potas: 740mg | Fiber: 4g | Cukier: 6g | Witamina A: 4920IU | Witamina C: 122.8mg | Wapń: 81mg | Żelazo: 2.2mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!