Pasztet z dzika

Pasztet z dzika

Pasztet z dzika pieczony z dodatkiem warzyw i boczku z wątróbką oraz namoczonej w wywarze bułki tartej i jajek. Idealny pasztet z mięsa dzika do pokrojenia w plastry oraz rozsmarowania na kanapce, najlepszy.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 2 godz.
Chłodzenie: 2 godz.
Całkowity czas: 4 godz. 10 min
Danie: Przekąska
Kuchnia: Polska
Keyword: pasztet z dzika
Liczba porcji: 2 keksówki ok. 12 x 30 cm
Kalorie: 92kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 750 g mięsa z dzika polędwica, szynka, łopatka
  • 250 g boczku surowy lub gotowany
  • 200 g wątróbki z dzika, wieprzowa lub drobiowa
  • 2 marchewki pokrojona w większe kawałki
  • 1 cebula pokrojona w ósemki
  • 2 ząbki czosnku przekrojony na pół
  • 1 pietruszka pokrojona w większe kawałki
  • 1 mały por
  • ½ selera obrany, pokrojony w większe kawałki
  • 100 g suszonych grzybów namoczone na kilka godzin w zimnej wodzie
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 sucha bułka np. kajzerka; namoczona w wywarze z gotowania mięsa; można zastąpić bułką tartą
  • 2 jajka
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu czarnego ziarnisty
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna owoców jałowca
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka szałwii
  • 100 g suszonej żurawiny lub suszonych śliwek opcjonalnie; śliwki pokrojone na mniejsze kawałki

Jak zrobić

  • Warzywa, razem z plastrami boczku, układamy w garnku o objętości 4,5 l i podsmażamy na smalcu aż lekko się zrumienią i delikatnie zmiękną.
    Pasztet z dzika - przepis - krok 1
  • Dodajemy mięso (oprócz wątróbki), grzyby razem z wodą, w której się moczyły, sól, pieprz, pozostałe zioła oraz przyprawy i zalewamy wrzątkiem, do pełna. Zagotowujemy.
    Pasztet z dzika - przepis - krok 2
  • Zmniejszamy ogień tak, żeby wywar delikatnie bulgotał i gotujemy, pod przykryciem, przez 1 godzinę. Na ostatnie 10 minut gotowania do wywaru dodajemy wątróbkę.
    Pasztet z dzika - przepis - krok 3
  • Ostudzone mięso i warzywa odcedzone z wywaru mielimy w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach.
    Pasztet z dzika - przepis - krok 4
  • Sprawdzamy czy mięso jest dobrze doprawione, w razie potrzeby doprawiamy, następnie mieszamy z namoczoną w wywarze bułką i jajkami, śliwkami lub żurawiną i migdałami oraz połową wywaru.
    Pasztet z dzika - przepis - krok 5
  • Dodajemy, stopniowo, pozostały wywar, mieszając dokładnie całość, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
    Pasztet z dzika - przepis - krok 5
  • Niewykorzystany wywar można zamrozić w kostkach i użyć do przygotowania zupy lub sosu.
    Pasztet z dzika - przepis - krok 6
  • Przekładamy pasztet do keksówek i wstawiamy do pieczenia na 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 °C. (góra + dół) lub 180 °C (termoobieg). Upieczony pasztet studzimy w foremce, na kratce, następnie odstawiamy do schłodzenia w lodówce na 2-3 godziny.
    Pasztet z dzika - przepis - krok 7
  • Gotowy, schłodzony pasztet serwujemy pokrojony w plastry.
    Pasztet z dzika

Video

Nutrition

Serving: 60g | Kalorie: 92kcal | Carbohydrates: 6g | Białko: 6g | Fat: 4g | Tłuszcze nasycone: 1g | Cholesterol: 40mg | Sód: 427mg | Potas: 196mg | Cukier: 2g | Witamina A: 1940IU | Witamina C: 3mg | Wapń: 12mg | Żelazo: 1.6mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!