Metrowiec

Metrowiec

Metrowiec czyli metrowe ciasto dwukolorowe z kremem i polewą czekoladową, które po ukośnym krojeniu pokazuje swój pasiasty wzór. Idealne na uroczystość w większym gronie, również na Święta.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 35 min
Cook Time: 50 min
Chłodzenie: 2 godz.
Total Time: 3 godz. 25 min
Course: Deser
Cuisine: Polska
Keyword: ciasto metrowiec, metrowiec
Servings: 1 ciasto na 2 keksówki o wymiarach 12 x 30 cm
Calories: 219kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

Ciasto

  • 2,5 szklanki mąki przesiana
  • 1 szklanka cukru polecam ksylitol (cukier brzozowy) lub erytrytol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii
  • 8 jajek białka oddzielone od żółtek
  • 8 łyżek wody
  • 8 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki kakao do zabarwienia połowy ciasta na ciemno
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej do dodania do połowy ciasta, które pozostanie jasne

Krem budyniowy

  • 1 l mleka
  • 400 g masła o temperaturze pokojowej
  • 4-6 łyżek cukru lub cukru waniliowego polecam ksylitol (cukier brzozowy) lub erytrytol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii
  • 6 łyżek mąki pszennej można zastąpić 4 żółtkami
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii lub innego, np. cytrynowego, pomarańczowego, cynamonowego opcjonalnie
  • 2-4 żółtka opcjonalnie

Do dekoracji

  • 300 g polewy czekoladowej
  • 100 g wiórków kokosowych lub migdałów w słupkach/płatkach

Instructions

Ciasto

  • Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 °C. Czas mieszania składników jest czasem nagrzewania piekarnika.
  • Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, niemal do białości, za pomocą miksera, na najwyższych obrotach.
  • Cały czas ucierając, na zmniejszonych obrotach, stopniowo dolewamy olej, następnie wodę.
  • Dosypujemy mąkę pszenną z proszkiem i mieszamy całość na niedużych obrotach, do połączenia składników.
  • Dzielimy masę na dwie równe części.

Ciasto jasne

  • Do jednej połowy ciasta dosypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy całość do połączenia składników.

Ciasto ciemne

  • Do drugiej połowy ciasta dosypujemy kakao i mieszamy całość do połączenia składników.

Piana z białek

  • Białka ubijamy na sztywną pianę.
  • Połowę piany z białek dodajemy do jasnego, drugą połowę do ciemnego ciasta. Delikatnie mieszamy łyżką, żeby składniki się połączyły, a bąbelki nie uległy uszkodzeniu.

Pieczenie ciasta

  • Oba ciasta przekładamy do keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą/mąką/kaszą manną lub wyłożonych papierem do pieczenia.
  • Wstawiamy obie keksówki do piekarnika i pieczemy przez ok. 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
  • Przestudzone ciasto wyjmujemy z keksówek, a kiedy całkowicie ostygnie - kroimy w kromki o grubości ok. 1,5-2 cm.

Krem budyniowy

  • Z mleka, cukru, wanilii i mieszanki mąki ziemniaczanej i pszennej gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia (nie chłodzimy w lodówce!).
  • Masło ucieramy na najwyższych obrotach miksera na puszysty krem.
  • Dodajemy po 1 łyżce budyniu i rozcieramy krem budyniowy mikserem na najniższych obrotach.

Składanie ciasta

  • Każdą kromkę ciasta smarujemy kremem i ustawiamy je naprzemiennie (raz ciemna, raz jasna) na dużej desce lub arkuszu papieru do pieczenia, tworząc długie, pasiaste ciasto.

Polewa

  • Składniki na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • Dekorujemy polewą wierzch ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi lub migdałami w słupkach.
  • Odstawiamy metrowiec do schłodzenia na ok. 2-3 godziny (można schłodzić go w mniejszych częściach i dopiero po schłodzeniu zlepić w jedno długie ciasto).
  • Kroimy metrowiec ukośnie na plasterki (najlepiej, żeby krojenie obejmowało 3 kromki ciasta), na których ułoży się pasiasty wzorek z różnych kolorów ciasta, krem i polewy.

Video

Notes

  1. Jak ugotować budyń na krem
  2. Jak zrobić krem budyniowy
  3. Polewa czekoladowa - jak zrobić
  4. Zakalec - jak go uniknąć

Nutrition

Serving: 75g | Calories: 219kcal | Carbohydrates: 18g | Protein: 3g | Fat: 14g | Saturated Fat: 7g | Cholesterol: 76mg | Sodium: 112mg | Potassium: 122mg | Sugar: 7g | Vitamin A: 8% | Vitamin C: 0.2% | Calcium: 5.1% | Iron: 4.5%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!