Drukuj przepis
Metrowiec

Metrowiec

Metrowiec czyli metrowe ciasto dwukolorowe z kremem i polewą czekoladową, które po ukośnym krojeniu pokazuje swój pasiasty wzór. Idealne na uroczystość w większym gronie, również na Święta.
Danie Deser
Kuchnia Polska
Przepis na ciasto metrowiec, metrowiec
Przygotowanie 35 min
Czas gotowania 50 min
Chłodzenie 2 godz.
Całkowity czas 3 godz. 25 min
Liczba porcji 1 ciasto na 2 keksówki o wymiarach 12 x 30 cm
Liczba kalorii 219 kcal

Składniki

Ciasto

  • 2,5 szklanki mąki przesiana
  • 1 szklanka cukru polecam ksylitol (cukier brzozowy) lub erytrytol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii
  • 8 jajek białka oddzielone od żółtek
  • 8 łyżek wody
  • 8 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki kakao do zabarwienia połowy ciasta na ciemno
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej do dodania do połowy ciasta, które pozostanie jasne

Krem budyniowy

  • 1 l mleka
  • 400 g masła o temperaturze pokojowej
  • 4-6 łyżek cukru lub cukru waniliowego polecam ksylitol (cukier brzozowy) lub erytrytol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii
  • 6 łyżek mąki pszennej można zastąpić 4 żółtkami
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii lub innego, np. cytrynowego, pomarańczowego, cynamonowego opcjonalnie
  • 2-4 żółtka opcjonalnie

Do dekoracji

  • 300 g polewy czekoladowej
  • 100 g wiórków kokosowych lub migdałów w słupkach/płatkach

Jak zrobić

Ciasto

  1. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 °C. Czas mieszania składników jest czasem nagrzewania piekarnika.

  2. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, niemal do białości, za pomocą miksera, na najwyższych obrotach.

  3. Cały czas ucierając, na zmniejszonych obrotach, stopniowo dolewamy olej, następnie wodę.

  4. Dosypujemy mąkę pszenną z proszkiem i mieszamy całość na niedużych obrotach, do połączenia składników.

  5. Dzielimy masę na dwie równe części.

Ciasto jasne

  1. Do jednej połowy ciasta dosypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy całość do połączenia składników.

Ciasto ciemne

  1. Do drugiej połowy ciasta dosypujemy kakao i mieszamy całość do połączenia składników.

Piana z białek

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę.

  2. Połowę piany z białek dodajemy do jasnego, drugą połowę do ciemnego ciasta. Delikatnie mieszamy łyżką, żeby składniki się połączyły, a bąbelki nie uległy uszkodzeniu.

Pieczenie ciasta

  1. Oba ciasta przekładamy do keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą/mąką/kaszą manną lub wyłożonych papierem do pieczenia.

  2. Wstawiamy obie keksówki do piekarnika i pieczemy przez ok. 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

  3. Przestudzone ciasto wyjmujemy z keksówek, a kiedy całkowicie ostygnie - kroimy w kromki o grubości ok. 1,5-2 cm.

Krem budyniowy

  1. Z mleka, cukru, wanilii i mieszanki mąki ziemniaczanej i pszennej gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia (nie chłodzimy w lodówce!).

  2. Masło ucieramy na najwyższych obrotach miksera na puszysty krem.

  3. Dodajemy po 1 łyżce budyniu i rozcieramy krem budyniowy mikserem na najniższych obrotach.

Składanie ciasta

  1. Każdą kromkę ciasta smarujemy kremem i ustawiamy je naprzemiennie (raz ciemna, raz jasna) na dużej desce lub arkuszu papieru do pieczenia, tworząc długie, pasiaste ciasto.

Polewa

  1. Składniki na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

  2. Dekorujemy polewą wierzch ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi lub migdałami w słupkach.

  3. Odstawiamy metrowiec do schłodzenia na ok. 2-3 godziny (można schłodzić go w mniejszych częściach i dopiero po schłodzeniu zlepić w jedno długie ciasto).

  4. Kroimy metrowiec ukośnie na plasterki (najlepiej, żeby krojenie obejmowało 3 kromki ciasta), na których ułoży się pasiasty wzorek z różnych kolorów ciasta, krem i polewy.

Przepis wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Moje porady

  1. Jak ugotować budyń na krem
  2. Jak zrobić krem budyniowy
  3. Polewa czekoladowa - jak zrobić
  4. Zakalec - jak go uniknąć
Wartości odżywcze
Metrowiec
Wielkość porcji (75 g)
Liczba kalorii 219 kcal Kalorie z tłuszczów 126 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 14g 22%
Tłuszcze nasycone 7g 35%
Cholesterol 76mg 25%
Sód 112mg 5%
Potas 122mg 3%
Węglowodany ogółem 18g 6%
Cukry 7g
Białko 3g 6%
Witamina A 8%
Witamina C 0.2%
Wapń 5.1%
Żelazo 4.5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.