Zrazy wołowe

Zrazy wołowe

Zrazy wołowe zawijane, przygotowane z dodatkiem boczku, kiszonej papryki i sosem pomidorowo-grzybowym, serwowane z gotowaną kaszą lub kluskami i surówką z warzyw.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 2 godz. 15 min
Całkowity czas: 2 godz. 30 min
Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Keyword: zrazy wołowe, zrazy zawijane
Liczba porcji: 6 sztuk
Kalorie: 500kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

Mięso

  • 750 g wołowiny bez kości np. pierwsza krzyżowa, zrazowa dolna lub udziec; pokrojona w kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm w poprzek włókien
  • 4-6 plastrów boczku wędzony
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • kilka łyżek musztardy
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 1 papryka kiszona można też wykorzystać 2 ogórki kiszone
  • kilka łyżek masła klarowanego, oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek extra vergine do smażenia

Sos

  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego, wywaru warzywnego lub wody
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego 100%
  • 1 garść grzybów suszonych opcjonalnie; namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie, odciśnięte, pokrojone w cienkie paski lub kostkę

Do doprawienia

  • sól, pieprz

Jak zrobić

  • Mięso tłukę za pomocą tłuczka, doprawiam pieprzem i smaruję z jednej strony musztardą. Odstawiam do schłodzenia na min. 1 godzinę (najlepiej na całą noc).
  • Boczek rozbijam za pomocą tłuczka.
  • Układam mięso na deseczce musztardą do góry, a na wierzchu kładę boczek.
    Alternatywnie można, przed smarowaniem musztardą, roztłuc wołowinę razem z boczkiem i smarować taki roztłuczony zestaw - ułatwi to późniejsze zawijanie zrazów.
  • Posypuję całość cebulą, a na brzegu, od którego rozpocznę zawijanie zrazów, układam 1-2 kawałki kiszonej papryki.
  • Zawijam mięso w roladki i ściśle zawiązuję grubymi nitkami (bawełnianą lub silikonową) i/lub spinam wykałaczkami.
  • W wyższym garnku obsmażam oprószone mąką roladki ze wszystkich stron, łącznie przez ok. 5 minut, na średnim ogniu, na niedużej ilości klarowanego masła lub oleju, dokładnie i ze wszystkich stron, aż do zrumienienia.
  • Zmniejszam ogień do minimum, zalewam zrazy winem i wywarem, dodaję szczyptę soli, liść laurowy i ziele angielskie oraz sól i pieprz.
  • Gotuję pod przykryciem, żeby sos delikatnie pyrkał, przez ok. 1,5-2 godziny.
    Alternatywnie można piec zrazy wołowe w wyższej brytfance z pokrywką, zalane sosem z dodatkami, przez ok. 1,5 godziny, w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
  • Na ostatnich 15 minut gotowania dodaję przecier pomidorowy i grzyby, a po zdjęciu potrawy z ognia zagęszczam sos zasmażką z mąki i masła (mąka delikatnie zrumieniona na suchej patelni, następnie zasmażona) lub 2-4 łyżkami jogurtu naturalnego (do zimnego jogurtu dodaję trochę sosu, mieszam całość i przelewam do garnka z sosem).
  • Gotowe zrazy zaserwowałam z ugotowanymi kluskami śląskimi i surówką, ale klasycznie powinno podać się je z gotowaną kaszą lub ziemniakami czy puree.

Wskazówki

Nutrition

Serving: 130g | Kalorie: 500kcal | Carbohydrates: 13g | Białko: 29g | Fat: 34g | Tłuszcze nasycone: 16g | Cholesterol: 111mg | Sód: 527mg | Potas: 588mg | Fiber: 1g | Cukier: 2g | Witamina A: 250IU | Witamina C: 9.3mg | Wapń: 37mg | Żelazo: 3mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!