Babka parzona

Babka parzona

Babka parzona drożdżowa na Wielkanoc czyli przepis na babkę drożdżową z zaparzanego z mąki i mleka ciasta, które staje się delikatniejsze i bardziej elastyczne.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 45 min
Wyrastanie: 2 godz.
Całkowity czas: 3 godz.
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Keyword: babka parzona, parzona babka
Liczba porcji: 1 foremka o średnicy ok. 20 cm, z kominem
Kalorie: 181.56kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

Ciasto

  • szklanki mąki pszennej najlepszy efekt da mąka pszenna typ 500 (wrocławska lub 550 (luksusowa), z której ciasto wyrośnie najpięknie; najniższy indeks glikemiczny zapewni mąka orkiszowa typ 500-650 lub razowa, choć nada ciastu ciemniejszą barwę i mniejszą puszystość)
  • ½ szklanki mleka
  • 25 g drożdży świeże
  • 3 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • 50 g masła ¼ kostki; stopione
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 100 g bakalii opcjonalnie; rodzynki, żurawina, grubo siekane orzechy, migdały itp.

Do dekoracji

  • lukier lub polewa czekoladowa
  • bakalie

Jak zrobić

Rozczyn drożdżowy

  • Drożdże rozkruszam do miski, dosypuję 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę ciepłego mleka. Przykrywam ściereczką, odstawiam w ciepłe miejsce do mocnego zabąbelkowania.

Ciasto drożdżowe

  • Zagotowuję pozostałe mleko i zalewam przesianą do dużej miski mąkę. Mieszam szybko za pomocą łyżki i rozcieram grudki. Odstawiam (mieszanka ma się ostudzić, ale musi pozostać ciepła).

Kogel-mogel

  • Pozostały cukier ucieram z żółtkami na puszysty kogel-mogel.

Wyrabianie ciasta

  • Do ostudzonej, ale jeszcze ciepłej mieszanki mąki z mlekiem dodaję stopniowo rozczyn drożdżowy, sok z cytryny, ekstrakt i kogel-mogel. Wyrabiam do połączenia składników. Przykrywam, odstawiam do rozpoczęcia wyrastania.
  • Dodaję stopniowo ciepłe masło i wyrabiam ciasto.
  • Mieszam ciasto z bakaliami i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  • Odgazowuję ciasto pięścią i znów wyrabiam. Przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub mąką formy na babkę (z kominem).
  • Przykrywam formę ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto podwoi objętość).

Pieczenie

  • Wstawiam foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra+dół) i piekę przez ok. 30-45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Dekorowanie

  • Gotowe, wystudzone ciasto dekoruję cukrem-pudrem, lukrem lub polewą, a wierzch posypuję bakaliami.

Wskazówki

Nutrition

Serving: 90g | Kalorie: 181.56kcal | Carbohydrates: 25.13g | Białko: 2.875g | Fat: 7.69g | Tłuszcze nasycone: 2.125g | Cholesterol: 44.06mg | Sód: 75.63mg | Potas: 35.63mg | Fiber: 0.94g | Cukier: 14.63g | Witamina A: 139IU | Witamina C: 0.1mg | Wapń: 21.1mg | Żelazo: 0.9mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!