Babka z kajmakiem

Babka z kajmakiem

Wielkanocna babka z kajmakiem i migdałami oraz masą kajmakową w cieście czyli najlepsza babka kajmakowa na świąteczny stół.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 1 godz.
Całkowity czas: 1 godz. 15 min
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Keyword: babka z kajmakiem, babka z kajmaku
Liczba porcji: 1 foremka o średnicy ok. 20 cm, z kominem
Kalorie: 298.75kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

CIASTO

  • 200 g kajmaku o temperaturze pokojowej
  • 150 g mąki tortowej typ 400-450; można zastąpić mąką orkiszową typ 500-650 dla niższego indeksu glikemicznego
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła o temperaturze pokojowej
  • 4 jajka o temperaturze pokojowej
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

DO DEKORACJI

  • 200 g kajmaku
  • kilka łyżek wiórków kokosowych lub migdałów w płatkach
  • kilkanaście orzechów nerkowców

DODATKOWO

  • bułka tarta/mąka + tłuszcz do nasmarowania i posypania formy

Jak zrobić

  • Masło ucieram na puszysty krem na najwyższych obrotach miksera.
  • Po 1 łyżce dodaję kajmak, za każdym razem rozmiksowując całą masę na gładko.
  • Do masy wbijam po jednym jajku, za każdym razem rozmiksowując całą masę na gładko i dopiero wtedy dodając kolejne jajo. Na koniec dolewam sok z cytryny.
  • Dosypuję obie mąki przesiane z proszkiem i solą i na najmniejszych obrotach miksera delikatnie łączę wszystkie składniki w gładką masę.
  • Przelewam masę do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tartą. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 °C (góra + dół).
  • Piekę przez ok. 40-60 minut. W trakcie pieczenia nie otwieram piekarnika!
  • Pod koniec pieczenia sprawdzam drewnianym patyczkiem, przez lekko uchylone drzwiczki, czy środek ciasta nie jest surowy. Upieczone i zrumienione od razu wyjmuję z piekarnika.
  • Studzę babkę piaskową w foremce obróconej do góry dnem, najlepiej na żeberkach wyjętych z piekarnika. Do ciasta od spodu powinno mieć dostęp powietrze.
  • Gotową, wystudzoną babkę piaskową wyjmuję z formy i dekoruję kajmakiem oraz wiórkami i orzechami.

Wskazówki

  1. Jak zrobić kajmak
  2. Zakalec - jak go uniknąć

Nutrition

Serving: 90g | Kalorie: 298.75kcal | Carbohydrates: 29.69g | Białko: 3.56g | Fat: 18.56g | Tłuszcze nasycone: 11.13g | Cholesterol: 87.06mg | Sód: 120.69mg | Potas: 131.44mg | Fiber: 0.875g | Cukier: 16.44g | Witamina A: 581.5IU | Witamina C: 1.5mg | Wapń: 25.8mg | Żelazo: 0.9mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!