Kurczak pieczony

Kurczak pieczony

Przepis na kurczaka pieczonego czyli tradycyjny, klasyczny kurczak pieczony na maśle, pachnący ziołami i czosnkiem.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 1 godz. 30 min
Całkowity czas: 1 godz. 40 min
Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 605kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 1 kurczak ok. 1,5-2 kg; umyty i osuszony papierowym ręcznikiem
  • suszony tymianek lub majeranek
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • sól

Jak zrobić

  • Kurczaka nacieramy z wierzchu i od środka solą i czosnkiem, a na koniec posypujemy i tymiankiem lub majerankiem.
  • Zawiązujemy nogi kurczaka nitką, a skrzydełka zawijamy, żeby nie rozłożyły się podczas pieczenia.
  • Na dnie brytfanny lub naczynia żaroodpornego układamy 1 łyżkę masła klarowanego i kładziemy na nim kurczaka. Obkładamy mięso po wierzchu pozostałym masłem klarowanym.
  • Wstawiamy kurczaka do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180-200 °C (góra+dół), w czasie proporcjonalnym do masy (np. kurczaka, który waży 1 kg, pieczemy 1 godzinę), kilkakrotnie polewając w czasie pieczenia mięso tłuszczem wytopionym z kurczaka wymieszanym z roztopionym masłem klarowanym.
  • Można cały czas piec kurczaka ułożonego piersiami ku górze lub delikatnie obracać.
  • Podajemy upieczone mięso na półmisku, udekorowane sałatą lub roszponką i świeżymi ziołami, kawałkami czerwonej papryki lub krążkami czerwonej cebuli.

Video

Wskazówki

Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić masło klarowane

Nutrition

Serving: 250g | Kalorie: 605kcal | Białko: 46g | Fat: 45g | Tłuszcze nasycone: 15g | Cholesterol: 206mg | Sód: 175mg | Potas: 472mg | Witamina A: 350IU | Witamina C: 4.5mg | Wapń: 30mg | Żelazo: 2.3mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!