Drukuj przepis
Jak ugotować jajko na miękko i twardo

Jajko na miękko

Jak ugotować jajko na miękko - przepis krok po kroku. Gotowanie jajka na miękko w zimnej i gorącej wodzie oraz czas gotowania - ile minut trzymać na ogniu.
Danie Śniadanie
Kuchnia Polska
Czas gotowania 7 min
Całkowity czas 7 min
Liczba porcji 6 osób
Liczba kalorii 62 kcal
Autorka Dorota Kamińska

Składniki

  • 6 jajek średniej wielkości (rozmiar M; o temperaturze pokojowej - wyjęte z lodówki 1 godzinę wcześniej)

Jak zrobić

  1. Przygotowuję garnek, który pomieści łatwo wszystkie jajka w jednej warstwie tak, żeby była pomiędzy nimi choć odrobina wolnej przestrzeni.
  2. Do garnka wkładam jajka i wlewam tyle wody, żeby mogła przykryć jajka na wysokość ok. 3 cm.
  3. Na ¾ mocy palnika doprowadzam wodę do wrzenia (ma mocno zabulgotać na całej powierzchni). Wyłączam ogień, przykrywam garnek.
  4. Zostawiam jajka na 1-2 minuty pod przykryciem (będą bardziej lub mniej miękkie w środku).
  5. Wyjmuję jajka za pomocą łyżki, schładzam przez chwilę skorupki w zimnej wodzie, żeby zatrzymać proces gotowania i serwuję.

Moje porady

Jajko o temperaturze pokojowej można też, za pomocą łyżki, włożyć do gotującej się wody i gotować przez 3-5 minut.

Jajko w rozmiarze S - skracam czas gotowania o 25-30 sekund

Jajko w rozmiarze L - wydłużam czas gotowania o 25-30 sekund

Wartości odżywcze
Jajko na miękko
Wielkość porcji
Liczba kalorii 62 kcal Kalorie z tłuszczów 36 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 4g 6%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Cholesterol 163mg 54%
Sód 62mg 3%
Potas 60mg 2%
Białko 5g 10%
Witamina A 4.8%
Wapń 2.5%
Żelazo 4.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.