Szpajza cytrynowa

Szpajza cytrynowa

Szpajza cytrynowa czyli śląski deser z jajek z dodatkiem soku z cytryny, podany z owocami, bakaliami i bitą śmietaną.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 15 min
Chłodzenie: 1 godz.
Całkowity czas: 1 godz. 15 min
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Keyword: szpajza cytrynowa, szpajza jasna, szpajza z cytryną, szpajza żółta
Liczba porcji: 6
Kalorie: 368kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

Szpajza z cytryną

  • 5 jajek sparzone; białka oddzielone od żółtek
  • 5 łyżek cukru polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • ½ szklanki wody
  • sok z 2 cytryn sparzoną skórkę z wyszorowanej cytryny można wykorzystać do dekoracji

Do dekoracji

  • bita śmietana z 250 ml śmietanki kremówki
  • bakalie opcjonalnie; migdały, rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy
  • świeże owoce opcjonalnie; truskawki, maliny, borówki, jagody

Jak zrobić

  • Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Kiedy jest już dobrze rozmieszana, dodaję sok z cytryny. Odstawiam do przestudzenia.
  • Żółtka ucieram z cukrem na puch, niemal do białości.
  • Ubijam białka na sztywną pianę.
  • Dodaję połowę piany białek do masy żółtkowej i delikatnie mieszam za pomocą łyżki. Powtarzam czynność z drugą połową piany z białek.
  • Cały czas mieszając, powoli, wlewam do masy ostudzoną żelatynę.
  • Przekładam masę do pucharków (można układać warstwowo, naprzemiennie z bakaliami) i odstawiam do lodówki do stężenia.
  • Serwuję szpajzę cytrynową udekorowaną świeżą miętą, bitą śmietaną i owocami.

Wskazówki

Szpajza cytrynowa bez laktozy - bitą śmietanę klasyczną można zastąpić bitą śmietaną kokosową.
Przydatne poradniki:
  1. Jak wyparzyć jajko
  2. Piana z białek - jak ubić
  3. Bita śmietana - przepis

Nutrition

Serving: 125g | Kalorie: 368kcal | Carbohydrates: 29g | Białko: 8g | Fat: 25g | Tłuszcze nasycone: 12g | Cholesterol: 199mg | Sód: 98mg | Potas: 202mg | Fiber: 1g | Cukier: 23g | Witamina A: 870IU | Witamina C: 0.7mg | Wapń: 110mg | Żelazo: 1mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!