Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Szpajza cytrynowa
Szpajza cytrynowa czyli śląski deser z jajek z dodatkiem soku z cytryny, podany z owocami, bakaliami i bitą śmietaną.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
15
minutes
minutes
Chłodzenie:
1
hour
hour
Total Time:
1
hour
hour
15
minutes
minutes
Course:
Deser
Cuisine:
Polska
Keyword:
szpajza cytrynowa, szpajza jasna, szpajza z cytryną, szpajza żółta
Servings:
6
Calories:
368
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
Szpajza z cytryną
5
jajek
sparzone; białka oddzielone od żółtek
5
łyżek
cukru
polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym
5
łyżeczek
żelatyny
½
szklanki
wody
sok z 2 cytryn
sparzoną skórkę z wyszorowanej cytryny można wykorzystać do dekoracji
Do dekoracji
bita śmietana
z 250 ml śmietanki kremówki
bakalie
opcjonalnie; migdały, rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy
świeże owoce
opcjonalnie; truskawki, maliny, borówki, jagody
Instructions
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Kiedy jest już dobrze rozmieszana, dodaję sok z cytryny. Odstawiam do przestudzenia.
Żółtka ucieram z cukrem na puch, niemal do białości.
Ubijam białka na sztywną pianę.
Dodaję połowę piany białek do masy żółtkowej i delikatnie mieszam za pomocą łyżki. Powtarzam czynność z drugą połową piany z białek.
Cały czas mieszając, powoli, wlewam do masy ostudzoną żelatynę.
Przekładam masę do pucharków (można układać warstwowo, naprzemiennie z bakaliami) i odstawiam do lodówki do stężenia.
Serwuję szpajzę cytrynową udekorowaną świeżą miętą, bitą śmietaną i owocami.
Notes
Szpajza cytrynowa bez laktozy
- bitą śmietanę klasyczną można zastąpić
bitą śmietaną kokosową
.
Przydatne poradniki:
Jak wyparzyć jajko
Piana z białek
- jak ubić
Bita śmietana
- przepis
Nutrition
Wielkość porcji:
125
g
|
Kalorie:
368
kcal
|
Węglowodany:
29
g
|
Białko:
8
g
|
Tłuszcze:
25
g
|
Tłuszcze nasycone:
12
g
|
Cholesterol:
199
mg
|
Sód:
98
mg
|
Potas:
202
mg
|
Błonnik:
1
g
|
Cukier:
23
g
|
Witamina A:
870
IU
|
Witamina C:
0.7
mg
|
Wapń:
110
mg
|
Żelazo:
1
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!