Pasztet wieprzowy

Pasztet wieprzowy

Pasztet wieprzowy gotowany z winem i przyprawami. Przepis na pasztet z wieprzowiny pachnący ziołami, delikatny, bardzo smaczny i aromatyczny.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 2 godz. 10 min
Całkowity czas: 2 godz. 40 min
Danie: Przekąska
Kuchnia: Polska
Keyword: pasztet wieprzowy, pasztet z wieprzowiną
Liczba porcji: 1 keksówka 11x30 cm
Kalorie: 107.1kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 500 g wieprzowiny np. schab lub szynka bez kości; jeśli mięso ma kości, trzeba kupić więcej, ok. 700-1000 g
  • 200 g wątróbki wieprzowej można zastąpić wątróbkami drobiowymi
  • 1 cebula pokrojona w grube talarki
  • ½ pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • sól, pieprz
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna owoców jałowca
  • lubczyk suszony; 1 łyżeczka
  • tymianek lub rozmaryn suszony; 1 łyżeczka
  • 1 lampka czerwonego wina wytrawne
  • 2 jajka
  • 1 sucha bułka razowa lub graham
  • 2 łyżki łyżki smalcu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Jak zrobić

  • Mięso kroję w kawałki, które łatwo zmieszczą się w maszynce do mielenia. Można gotować mięso razem z kośćmi (jeśli są) i oddzielić je dopiero po gotowaniu lub od razu skorzystać z mięsa filetowanego.
  • Warzywa obieram, myję, kroję na kilka części i w garnku, w którym będzie gotowany wywar, podduszam na smalcu.
  • Dodaję przyprawy i zioła, zalewam wodą (1 l) i doprowadzam do wrzenia.
  • Do gotującego się wywaru dodaję wieprzowinę i wino, zmniejszam płomień i na niewielkim ogniu gotuję pod przykryciem przez 1 godzinę. Na 10 minut przed końcem gotowania do garnka wrzucam pokrojoną w kawałki wątróbkę.
  • Odcedzam mięso i warzywa, studzę i przepuszczam przez maszynkę o drobnych oczkach.
  • Mieszankę zmielonego mięsa i warzyw doprawiam solą i pieprzem do smaku (jeśli jest taka potrzeba, można dosypać dodatkowo suszone zioła i gałkę muszkatołową) i mieszam dokładnie z całymi jajkami oraz bułką namoczoną w wywarze i dokładnie odciśniętą.
  • Masa nie powinna być zbyt gęsta i sucha, dlatego rozcieńczam ją wywarem pozostałym z gotowania mięsa, aby uzyskać konsystencję podobną do gęstej śmietany (zużywam cały wywar, ale może się okazać, że trzeba go dodać mniej).
  • Przekładam masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą i piekę przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C (góra+dół, bez termoobiegu).
  • Upieczony pasztet studzę i schładzam w lodówce, następnie kroję w plastry.
  • Plastry pasztetu układamy dekoracyjnie na talerzu i ozdabiamy sałatą, suszonymi morelami i śliwkami, żurawiną.

Video

Nutrition

Serving: 60g | Kalorie: 107.1kcal | Carbohydrates: 6.4g | Białko: 8.7g | Fat: 4.05g | Tłuszcze nasycone: 1.4g | Cholesterol: 61.8mg | Sód: 62.25mg | Potas: 239.05mg | Fiber: 1g | Cukier: 1.2g | Witamina A: 2732.5IU | Witamina C: 3.5mg | Wapń: 21.6mg | Żelazo: 1mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!