Żurek

Żurek

Najlepszy żurek wielkanocny, idealny również jako żurek w chlebie czyli przepis na żurek na zakwasie, z białą kiełbasą, boczkiem i warzywami oraz śmietanką i czosnkiem.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 30 min
Całkowity czas: 45 min
Danie: Zupa
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 8 osób
Kalorie: 287kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • l wywaru warzywnego
  • ½ l zakwasu na żurek
  • ½ kg białej kiełbasy pokrojona na plasterki
  • 100 g wędzonego boczku pokrojony w paski
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna owoców jałowca
  • 1 listek laurowy
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1 łyżka mąki
  • sól

Dodatkowo

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę

Jak zrobić

  • Odlewamy 1 szklankę wywaru i odstawiamy, pozostały wywar i zakwas mieszamy, dodajemy przyprawy i zioła i zagotowujemy w garnku. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut.
  • Boczek i kiełbasę podsmażamy delikatnie na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej.
  • Do zupy dodajemy śmietanę wymieszaną z odstawionym wcześniej wywarem i mąką*. Dokładnie mieszamy i gotujemy przez 1-2 minuty.
  • Dodajemy kiełbasę i boczek do zupy i gotujemy na minimalnym ogniu jeszcze przez 10 minut.
  • Czosnek ucieramy w moździerzu z dodatkiem 2 szczypt soli, na gładką masę. Dodajemy do żurku razem z jajkiem ugotowanym na twardo i podajemy**.

Video

Wskazówki

* Zamiast mąką, zupę można też, w razie potrzeby, zagęścić zmiksowanymi warzywami z gotowania wywaru, lekko ubitą śmietanką kremówką lub zasmażką.
** Żurek najlepiej odstawić w chłodne miejsce i podać odgrzany drugiego dnia, kiedy przejdzie aromatem przypraw i mięsa.
Żurek bywa mylony z barszczem białym, a podstawowa różnica jest dość prosta: zakwas na żurek przygotowuje się z mąki żytniej, a na barszcz biały - z pszennej razowej.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić zakwas na żurek
  2. Jak zrobić wywar warzywny

Nutrition

Serving: 200ml | Kalorie: 287kcal | Carbohydrates: 3g | Białko: 13g | Fat: 23g | Tłuszcze nasycone: 7g | Cholesterol: 135mg | Sód: 1261mg | Potas: 216mg | Cukier: 1g | Witamina A: 575IU | Witamina C: 0.4mg | Wapń: 24mg | Żelazo: 1.3mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!