Przepis na ciasto Pani Walewska, znane też jako ciasto pychotka, pysznotka czyli kruchy placek z dżemem z czarnej porzeczki, kremem budyniowym i bezą z płatkami migdałów.
Składniki na spód szybko zagniatamy w kulę ciasta.
Rozwałkowujemy ciasto na standardowej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy ciasto dżemem porzeczkowym.
Piana na bezę
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Do piany z białek stopniowo dosypujemy cukier i cały czas ubijamy tak, żeby dokładnie się rozpuścił.
Masę z białek na bezę wykładamy na dżem porzeczkowy i posypujemy płatkami migdałów.
Pieczenie
Pieczemy ciasto w temperaturze 170-180 °C przez ok. 30-40 minut, z włączonym termoobiegiem, na najniższej półce (beza powinna się osuszyć i stwardnieć, ale nie wolno jej przypalić). Po upieczeniu całkowicie studzimy.
Krem
Mąki i cukry na krem rozrabiamy w niewielkiej ilości mleka, dokładnie rozcierając ewentualne grudki.
Pozostałe mleko zagotowujemy w garnku i dodajemy masę cukrowo-mączną.
Ponownie zagotowujemy, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy.
Kiedy ciasto i budyń są już całkowicie zimne, przygotowujemy krem. Ucieramy mikserem masło na puch i cały czas trzymając mikser na najniższych obrotach, dodajemy stopniowo po 1 łyżce budyniu.
Składanie ciasta
Ciasto z bezą przekrawamy na pół, przekładamy kremem maślano-budyniowym i studzimy w lodówce przez ok. 2-3 godziny.