Rosół

Rosół z kury lub kurczaka

Domowy rosół z kury lub kurczaka czyli najlepszy przepis na rosół pachnący lubczykiem, z dodatkiem warzyw i natki pietruszki.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 2 godz.
Całkowity czas: 2 godz. 15 min
Danie: Zupa
Kuchnia: Polska
Keyword: rosół z kury
Liczba porcji: 6
Kalorie: 180kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 1 cały kurczak lub kura ok. 1,5 kg; w porcjach
  • l wody
  • 2 marchewki umyte, oskrobane
  • 1 cebula opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej
  • 1 pietruszka umyta, obrana
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 seler mały; obrany; można zastąpić 2 łodygami selera naciowego
  • 1 por biała część + połowa zielonej
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • sól, biały pieprz
  • natka pietruszki do posypania gotowego rosołu

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki (oprócz soli) umieszczam w dużym garnku i zalewam wodą.
  • Doprowadzam do wrzenia (ma lekko zabulgotać), zmniejszam ogień do minimum i wolno gotuję przez ok. 2 godziny. Takie wolne gotowanie potocznie nazywane jest „pyrkaniem”. Zupa ma po prostu delikatnie bulgotać
  • W trakcie gotowania można zbierać za pomocą łyżki cedzakowej tzw. „szum” czyli białą pianę i drobne kawałki mięsa oddzielające się od kurczaka. Dzięki temu zupa będzie przejrzysta, o złocistym kolorze.
  • 15 minut przed końcem gotowania dosypuję sól.
  • Rosół podaję z makaronem, posypany natką pietruszki oraz, według upodobania, z warzywami z gotowania pokrojonymi na plasterki lub w kosteczkę.

Video

Wskazówki

Rosół z kury lub kurczaka można gotować dłużej, nawet 4 godziny, dzięki czemu nabierze jeszcze głębszego smaku, choć po tak długim czasie, poza wartością kaloryczną, nie będzie już w nim składników odżywczych tj. witaminy i minerały.
Mięso z rosołu, które pozostało po jego gotowaniu, można dokładnie odcedzić i zmiksować w blenderze, uzyskując błyskawiczny pasztet do kanapek.

Nutrition

Serving: 250ml | Kalorie: 180kcal | Carbohydrates: 16g | Białko: 12g | Fat: 6g | Cholesterol: 14mg | Sód: 744mg | Potas: 524mg | Cukier: 6g | Witamina C: 1mg | Wapń: 32mg | Żelazo: 1mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!