Najlepsze kotlety schabowe w panierce. Idealny, chrupiący kotlet schabowy panierowany w mące, jajku i bułce tartej - przepis krok po kroku jak zrobić schabowe na obiad.
4plastryschabu bez kościo szerokości ok. 2 cm; cienko roztłuczone tłuczkiem
1jajko
½łyżeczkisoli
½łyżeczkipieprzu
½łyżeczkipaprykisłodka lub ostra
kilkanaściełyżekbułki tartej
smalecdo smażenia; można zastąpić go innym tłuszczem, np. masłem klarowanym lub olejem bez posmaku goryczki
1szczyptapieprzu czosnkowegoopcjonalnie
kilkanaściełyżekmąkiopcjonalnie
Instructions
Umyte mięso układamy na desce do krojenia i rozbijamy tłuczkiem. Powinno być rozbite dość cienko, ale nie powinny w nim podczas tłuczenia powstać dziury. Najlepiej tłuc mięso w foliowym woreczku śniadaniowym, wtedy nie będzie pryskać.
Obtaczamy mięso w mące (opcjonalnie). Dzięki temu, po połączeniu z jajkiem, mąka będzie lepiej utrzymywała bułkę tartą wokół kotleta podczas smażenia.
Jajko rozkłócamy w miseczce z przyprawami. Bułkę tartą wsypujemy na osobny talerz.
Maczamy mięso w jajku, następnie obtaczamy dokładnie w bułce tartej.
Smażymy na sporym (ale nie maksymalnym) ogniu na patelni teflonowej na kilku łyżkach rozgrzanego oleju lub smalcu. Po każdej partii smażenia wylewamy z patelni olej ze spalonymi resztkami bułki tartej.
Podajemy z tradycyjnymi dodatkami: ziemniakami, purèe, surówkami (np. z marchewki), buraczkami czy zasmażaną kapustą.