Kotlety schabowe

Kotlety schabowe

Najlepsze kotlety schabowe w panierce. Idealny, chrupiący kotlet schabowy panierowany w mące, jajku i bułce tartej - przepis krok po kroku jak zrobić schabowe na obiad.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 5 min
Cook Time: 10 min
Total Time: 15 min
Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Keyword: kotlet schabowy, kotlety schabowe, schabowe
Servings: 4 sztuki
Calories: 473kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

  • 4 plastry schabu bez kości o szerokości ok. 2 cm; cienko roztłuczone tłuczkiem
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki papryki słodka lub ostra
  • kilkanaście łyżek bułki tartej
  • smalec do smażenia; można zastąpić go innym tłuszczem, np. masłem klarowanym lub olejem bez posmaku goryczki
  • 1 szczypta pieprzu czosnkowego opcjonalnie
  • kilkanaście łyżek mąki opcjonalnie

Instructions

  • Umyte mięso układamy na desce do krojenia i rozbijamy tłuczkiem. Powinno być rozbite dość cienko, ale nie powinny w nim podczas tłuczenia powstać dziury. Najlepiej tłuc mięso w foliowym woreczku śniadaniowym, wtedy nie będzie pryskać.
  • Obtaczamy mięso w mące (opcjonalnie). Dzięki temu, po połączeniu z jajkiem, mąka będzie lepiej utrzymywała bułkę tartą wokół kotleta podczas smażenia.
  • Jajko rozkłócamy w miseczce z przyprawami. Bułkę tartą wsypujemy na osobny talerz.
  • Maczamy mięso w jajku, następnie obtaczamy dokładnie w bułce tartej.
  • Smażymy na sporym (ale nie maksymalnym) ogniu na patelni teflonowej na kilku łyżkach rozgrzanego oleju lub smalcu. Po każdej partii smażenia wylewamy z patelni olej ze spalonymi resztkami bułki tartej.
  • Podajemy z tradycyjnymi dodatkami: ziemniakami, purèe, surówkami (np. z marchewki), buraczkami czy zasmażaną kapustą.

Video

Notes

Przydatne poradniki:
  1. Jak wybrać tłuszcz do smażenia

Nutrition

Serving: 150g | Calories: 473kcal | Carbohydrates: 5g | Protein: 40g | Fat: 30g | Saturated Fat: 11g | Cholesterol: 174mg | Sodium: 444mg | Potassium: 667mg | Vitamin A: 3.6% | Calcium: 2.5% | Iron: 8.2%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!