Drukuj przepis
Kotlety schabowe

Kotlety schabowe

Najlepsze kotlety schabowe w panierce. Idealny, chrupiący kotlet schabowy panierowany w mące, jajku i bułce tartej - przepis krok po kroku jak zrobić schabowe na obiad.

Danie Danie główne
Kuchnia Polska
Przepis na kotlet schabowy, kotlety schabowe, schabowe
Przygotowanie 5 min
Czas gotowania 10 min
Całkowity czas 15 min
Liczba porcji 4 sztuki
Liczba kalorii 473 kcal

Składniki

  • 4 plastry schabu bez kości o szerokości ok. 2 cm; cienko roztłuczone tłuczkiem
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki papryki słodka lub ostra
  • kilkanaście łyżek bułki tartej
  • smalec do smażenia; można zastąpić go innym tłuszczem, np. masłem klarowanym lub olejem bez posmaku goryczki
  • 1 szczypta pieprzu czosnkowego opcjonalnie
  • kilkanaście łyżek mąki opcjonalnie

Jak zrobić

  1. Umyte mięso układamy na desce do krojenia i rozbijamy tłuczkiem. Powinno być rozbite dość cienko, ale nie powinny w nim podczas tłuczenia powstać dziury. Najlepiej tłuc mięso w foliowym woreczku śniadaniowym, wtedy nie będzie pryskać.

  2. Obtaczamy mięso w mące (opcjonalnie). Dzięki temu, po połączeniu z jajkiem, mąka będzie lepiej utrzymywała bułkę tartą wokół kotleta podczas smażenia.

  3. Jajko rozkłócamy w miseczce z przyprawami. Bułkę tartą wsypujemy na osobny talerz.

  4. Maczamy mięso w jajku, następnie obtaczamy dokładnie w bułce tartej.

  5. Smażymy na sporym (ale nie maksymalnym) ogniu na patelni teflonowej na kilku łyżkach rozgrzanego oleju lub smalcu. Po każdej partii smażenia wylewamy z patelni olej ze spalonymi resztkami bułki tartej.

  6. Podajemy z tradycyjnymi dodatkami: ziemniakami, purèe, surówkami (np. z marchewki), buraczkami czy zasmażaną kapustą.

Przepis wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Moje porady

Przydatne poradniki:

  1. Jak wybrać tłuszcz do smażenia
 
Wartości odżywcze
Kotlety schabowe
Wielkość porcji (150 g)
Liczba kalorii 473 kcal Kalorie z tłuszczów 270 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 30g 46%
Tłuszcze nasycone 11g 55%
Cholesterol 174mg 58%
Sód 444mg 19%
Potas 667mg 19%
Węglowodany ogółem 5g 2%
Białko 40g 80%
Witamina A 3.6%
Wapń 2.5%
Żelazo 8.2%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.