Eklery

Eklery z kremem - zakręcone domowe eklerki

Eklery z polewą czekoladową, na zaparzanym cieście, z kremem z bitej śmietany z mascarpone oraz pomysły na inny krem do eklerów.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 30 min
Cook Time: 30 min
Chłodzenie: 1 godzina
Total Time: 2 godz.
Course: Deser
Cuisine: Francuska
Keyword: domowe eklerki, domowe eklery, eklerki, eklery
Servings: 16 sztuk
Calories: 276kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

Ciasto zaparzane

  • 1 szklanka mąki
  • 75 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 4 jajka duże
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie

Krem do eklerów

  • 250 g mascarpone
  • 330-500 ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 2 łyżki cukru lub cukru-pudru polecam ksylitol, ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny

Do dekoracji

  • polewa czekoladowa

Instructions

Ciasto na eklery

  • Wodę, masło i sól zagotowuję w rondlu.
  • Zdejmuję rondel z palnika i od razu wsypuję mąkę, dokładnie i intensywnie mieszając łyżką, aż do uzyskania kuli ciasta. Odstawiam do delikatnego przestudzenia.
  • Do ciasta wbijam po jednym jajku i dokładnie rozmiksowuję na wysokich obrotach. Kolejne jajko wbijam dopiero po rozmiksowaniu poprzedniego.

Pieczenie eklerów

  • Za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego wyciskam ciasto na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Eklery powinny mieć długość ok. 5-12 cm i warto nakładać je w odległości min. 4 cm od siebie, bo ciasto rośnie w czasie pieczenia.
  • Wstawiam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200-220 st. C (tryb góra+dół; przy włączonym termoobiegu temperaturę trzeba obniżyć o 20 st. C) i piekę przez ok. 20-30 minut. Ciasto powinno być złoto-brązowe.

Dekorowanie eklerów

  • Po upieczeniu ciasto na eklery od razu wyjmuję z piekarnika i po wystudzeniu przekrawam.
  • Górne części eklerów moczę w polewie czekoladowej i odstawiam do stężenia.
  • Mascarpone miksuję na dużych obrotach miksera, od samego początku wlewając stopniowo, cienką strużką, śmietankę. Ubijam do momentu gdy krem będzie stabilnie trzymać się ubijaków od miksera, bez spływania.UWAGA: nie wolno ubijać kremu zbyt długo, bo może się zwarzyć.
  • Za pomocą szprycy rozprowadzam krem na dolnych częściach eklerów, przykrywam górnymi i delikatnie dociskam.
  • Przekładam eklery na ok. 1 godzinę do lodówki.

Video

Notes

Klasycznie eklery przygotowuje się z kremem z bitej śmietany, kremem z piany z białek jak do ptysi lub kremem maślanym, choć świetnie będą również smakować z kremem budyniowym.
Przydatne poradniki:
  1. Polewa czekoladowa - przepis
  2. Krem z bitej śmietany z mascarpone - przepis

Nutrition

Serving: 1sztuka | Calories: 276kcal | Carbohydrates: 21g | Protein: 3g | Fat: 19g | Saturated Fat: 11g | Cholesterol: 95mg | Sodium: 67mg | Potassium: 68mg | Sugar: 13g | Vitamin A: 14% | Vitamin C: 0.1% | Calcium: 5.7% | Iron: 3.2%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!