Drukuj przepis
Eklery

Eklery z kremem - zakręcone domowe eklerki

Eklery z polewą czekoladową, na zaparzanym cieście, z kremem z bitej śmietany z mascarpone oraz pomysły na inny krem do eklerów.
Danie Deser
Kuchnia Francuska
Przepis na domowe eklerki, domowe eklery, eklerki, eklery
Przygotowanie 30 min
Czas gotowania 30 min
Chłodzenie 1 godzina
Całkowity czas 2 godz.
Liczba porcji 16 sztuk
Liczba kalorii 276 kcal

Składniki

Ciasto zaparzane

  • 1 szklanka mąki
  • 75 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 4 jajka duże
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie

Krem do eklerów

  • 250 g mascarpone
  • 330-500 ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 2 łyżki cukru lub cukru-pudru polecam ksylitol, ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny

Do dekoracji

  • polewa czekoladowa

Jak zrobić

Ciasto na eklery

  1. Wodę, masło i sól zagotowuję w rondlu.
  2. Zdejmuję rondel z palnika i od razu wsypuję mąkę, dokładnie i intensywnie mieszając łyżką, aż do uzyskania kuli ciasta. Odstawiam do delikatnego przestudzenia.
  3. Do ciasta wbijam po jednym jajku i dokładnie rozmiksowuję na wysokich obrotach. Kolejne jajko wbijam dopiero po rozmiksowaniu poprzedniego.

Pieczenie eklerów

  1. Za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego wyciskam ciasto na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Eklery powinny mieć długość ok. 5-12 cm i warto nakładać je w odległości min. 4 cm od siebie, bo ciasto rośnie w czasie pieczenia.
  2. Wstawiam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200-220 st. C (tryb góra+dół; przy włączonym termoobiegu temperaturę trzeba obniżyć o 20 st. C) i piekę przez ok. 20-30 minut. Ciasto powinno być złoto-brązowe.

Dekorowanie eklerów

  1. Po upieczeniu ciasto na eklery od razu wyjmuję z piekarnika i po wystudzeniu przekrawam.
  2. Górne części eklerów moczę w polewie czekoladowej i odstawiam do stężenia.
  3. Mascarpone miksuję na dużych obrotach miksera, od samego początku wlewając stopniowo, cienką strużką, śmietankę. Ubijam do momentu gdy krem będzie stabilnie trzymać się ubijaków od miksera, bez spływania.

    UWAGA: nie wolno ubijać kremu zbyt długo, bo może się zwarzyć.

  4. Za pomocą szprycy rozprowadzam krem na dolnych częściach eklerów, przykrywam górnymi i delikatnie dociskam.
  5. Przekładam eklery na ok. 1 godzinę do lodówki.

Przepis wideo

Moje porady

Klasycznie eklery przygotowuje się z kremem z bitej śmietany, kremem z piany z białek jak do ptysi lub kremem maślanym, choć świetnie będą również smakować z kremem budyniowym.

Przydatne poradniki:

  1. Polewa czekoladowa - przepis
  2. Krem z bitej śmietany z mascarpone - przepis
Wartości odżywcze
Eklery z kremem - zakręcone domowe eklerki
Wielkość porcji (1 sztuka)
Liczba kalorii 276 kcal Kalorie z tłuszczów 171 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 19g 29%
Tłuszcze nasycone 11g 55%
Cholesterol 95mg 32%
Sód 67mg 3%
Potas 68mg 2%
Węglowodany ogółem 21g 7%
Cukry 13g
Białko 3g 6%
Witamina A 14%
Witamina C 0.1%
Wapń 5.7%
Żelazo 3.2%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.