Wigilijne łazanki z kapustą i grzybami

5/5 (1)

Nigdy nie jadłam łazanek na Wigilię. Moja mama przygotowywała często łazanki z kiszoną kapustą, bez grzybów, na co dzień, dlatego łazanki z kapustą i grzybami nigdy nie kojarzyły mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Jest to prosta, szybka do zrobienia potrawa, która może zagościć na Waszym wigilijnym stole. Wystarczy ugotować/podsmażyć poszczególne składniki i zapiec wszystko razem w piekarniku.

Zobacz też: Więcej przepisów na Boże Narodzenie

Jeśli najprostszą recepturę uznacie za zbyt podstawową, łazanki z kapustą i grzybami można wzbogacić, podlewając je przed zapiekaniem 1 szklanką śmietanki kremówki i posypując po wierzchu utartym na tarce o grubych oczkach, żółtym serem. Warto pomyśleć o dodatku kolorystycznym, który ożywi wygląd potrawy: jeśli lubicie eksperymenty kulinarne, można pokusić się o dodatek drobno pokrojonej marchewki, natkę pietruszki czy… ostrą papryczkę chili. Zamiast śmietany do zapiekania dodać odrobinę białego wina… podsypać łazanki odrobiną kminku, który świetnie skomponuje się z kapustą…

W tempie ekspresowym można zrezygnować z zapiekania łazanek i podać je, razem ze wszystkimi dodatkami, zaraz po ugotowaniu.

Ciekawa jestem, którą wersję smakową wybierzecie – piszcie z czym udało Wam się przygotować łazanki z kapustą i grzybami!

Wigilijne łazanki z kapustą i grzybami

Czas przygotowania i oczekiwania10 min
Czas gotowania45 min
Całkowity czas55 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Proste, postne łazanki z kapustą i grzybami czyli przepis na wigilijne łazanki z cebulą, kiszoną kapustą, suszonymi grzybami i maślanym sosem.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g makaronu
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 50 g suszonych grzybów (namoczone na kilka godzin w 1 l zimnej wody)
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła (jedna do smażenia cebuli, druga do smarowania naczynia)
  • oliwa
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Zrób zakupy w moim sklepie 10% TANIEJ z kodem rabatowym PRZEPIS.


Moje porady

Wigilijne łazanki z kapustą i grzybami - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Przydatne poradniki:

  1. Jak ugotować makaron
  2. Jak pokroić cebulę

Wigilijne łazanki z kapustą i grzybami - Jak zrobić

Krok 1
Grzyby razem z wodą, w której się moczyły, zagotowujemy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, odciskamy, drobno kroimy. Zachowujemy wywar.
Krok 2
Kapustę odcedzamy, drobno kroimy, gotujemy w wywarze grzybowym przez ok. 20 minut.
Krok 3
Makaron łazanki gotujemy al dente. Powinien być lekko twardy. Po ugotowaniu odcedzamy.
Krok 4
Cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle. Podsypujemy mąką, zasmażamy i rumienimy.
Krok 5
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, dodajemy kapustę, makaron, grzyby i cebulę, doprawiamy pieprzem, mieszamy. Zapiekamy w piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze 200 °C.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Łazanki z kapustą i grzybami
Łazanki z kapustą i grzybami

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

17 komentarzy
  1. U mnie na co dzień były łazanki z pieczarkami. Wersję z kapustą znam z przedszkola – i uwielbiam <3

  2. Ja też byłam, do dziś wspominam upychanie wątróbki pod ziemniakami i bieg przez całą salę: „proszę panią, czy mogę zostawić ziemniaki?” 🙂 Niektóre dania, jak ciap-kapustę czy właśnie łazanki, wspominam z rozrzewnieniem.

  3. Ech, przedszkolne jedzenie. Nie było mi dane spróbować. Ale może to i dobrze, byłam okropnym niejadkiem.

  4. Pani Dorotko, a co proponuje Pani dla osób nie lubiących grzybów? Zapewnie jako składnik mogę pominąć (zawsze to robię), ale wywaru nie da się pominąc. Czy mogę go zastąpić bulionem warzywnym? Pozdrawiam!

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)