Wieprzowina ze szpinakiem i sezamem przepis | Dorota Kamińska

Wieprzowina ze szpinakiem i sezamem

Wieprzowina ze szpinakiem i sezamem

Mały sukces kulinarny, tak oczekiwany, kiedy czasem po prostu „nie idą” mi prace kuchenne. A to nie chcą się ubić białka, bo za wilgotne powietrze, a to nie wyrośnie ciasto, bo wyłączają nam prąd… Prosta potrawa i szybki obiad – gwarancja sukcesu, bo tutaj nie może się nie udać. Wieprzowina ze szpinakiem i sezamem, inspirowana kuchnią azjatycką, a konkretnie – koreańską.

Zobacz też: Więcej przepisów kuchni koreańskiej

Byłam dość niecierpliwa i dodałam mięso na patelnię, zanim jeszcze dobrze rozmroził się szpinak ;). Jeśli macie w domu wok, to świetna okazja, żeby wyjąć go z szafki i wrzucić na dno kawałki mięsa i warzywa do szybkiego podsmażenia. Mocno potrząsane, na dużym ogniu, szybko się zrumienią, a po podduszeniu szpinaku łatwo będzie wymieszać całość i jeszcze chwilę gotować.

Wieprzowina ze szpinakiem to smaczny i zdrowy posiłek. Jeśli dbacie o niski indeks glikemiczny swoich dań, zaserwujcie ją z brązowym lub czerwonym ryżem, chociaż to ten biały będzie najbardziej kusić oko i podniebienie, pięknie kontrastując z zielenią szpinaku i małymi, pachnącymi ziarenkami sezamu czekającymi na schrupanie.

Wieprzowina ze szpinakiem i sezamem

Wieprzowina ze szpinakiem i sezamem

Wieprzowina ze szpinakiem i sezamem to bardzo łatwe i szybkie danie - prosty przepis na obiad kuchni koreańskiej i łatwo dostępne składniki. Smaczna wieprzowina ze szpinakiem - przepis krok po kroku.
0 od 0
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 15 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Azjatycka
Przepis na: wieprzowina ze szpinakiem i sezamem
Liczba porcji: 4 osoby

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 400 g świeżego lub mrożonego szpinaku (świeży umyty, osuszony i grubo pokrojony; mrożony też nie powinien być zbyt mocno zmielony)
  • 300 g polędwicy wieprzowej, schabu lub szynki bez tłuszczu (pokrojona w paski lub w kostkę)
  • 4 małe cebulki dymki (posiekane)
  • 3 ząbki czosnku (duże; pokrojone na drobne plasterki)
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego (najlepiej jeśli będzie to sos sojowy jasny)
  • 2 łyżeczki cukru (polecam zastąpić zdrowszym ksylitolem lub syropem z agawy)
  • 1 łyżka ziaren białego sezamu (uprażone na suchej patelni)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wieprzowinę dobrze mieszam z czosnkiem, cebulką i pieprzem cayenne, dobrze mieszamy.
    Wieprzowina ze szpinakiem - przepis - krok 1
  • Olej sezamowy i oliwę z oliwek rozgrzewam na patelni i smażę szybko mięso na bardzo dużym ogniu (najlepiej partiami, wtedy łatwiej będzie obracać poszczególne kawałki). Wieprzowina powinna się zrumienić.
  • Zdejmuję mięso z patelni (zostawiam olej) i odstawiam.
  • Sos sojowy, cukier i szpinak mieszam z pozostałym na patelni olejem, przykrywam i duszę (świeży szpinak kilkukrotnie zmniejszy swoją objętość, mrożony powinien się po prostu rozmrozić, zagrzać i odparować).
  • Dodaję mięso, posypuję sezamem, mieszam jeszcze chwilę i od razu podaję, np. z gotowanym ryżem.
    Wieprzowina ze szpinakiem - przepis - krok 2

Przydatne przepisy i poradniki

Mrożony szpinak można wcześniej rozmrozić i odcisnąć.
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)