Wieprzowina słodko-ostra przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Wieprzowina słodko-ostra
Wieprzowina słodko-ostra

Jak zrobić słodko-ostrą wieprzowinę na szybko? Najlepiej grillować na dowolnym grillu albo płycie raclette. Albo na teflonowej patelni :). Moja propozycja to wieprzowina słodko-ostra.

Zobacz też: Więcej pomysłów na obiad

Ponieważ pogoda nie sprzyjała grillowaniu, kawałki wieprzowiny zostały wrzucone na patelnię, a po przygotowaniu podane na talerzu z grillowanymi warzywami.

Wieprzowina słodko-ostra

Wieprzowina słodko-ostra

Wieprzowina słodko-ostra czyli grillowana wieprzowina marynowana w sosie chili z czosnkiem, imbirem i przyprawami oraz miodem. Szybki obiad czyli wieprzowina słodko-ostra z grilla lub patelni - prosty przepis.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 1 godz. 5 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 1 godz. 15 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Azjatycka
Przepis na: wieprzowina słodko-ostra
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g wieprzowiny

Marynata

  • 2 łyżki sosu słodko-pikantnego chili
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 szczypta przyprawy 5 smaków
  • 1 szczypta pieprzu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku (mały; przeciśnięty przez praskę)
  • 2 łyżeczki imbiru (świeży; utarty na tarce o drobnych oczkach)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wieprzowinę marynuję i odstawiam na 1 godzinę do lodówki.
  • Wyjmuję mięso z marynaty i grilluję wszystkie kawałki na patelni do grillowania.
  • Serwuję wieprzowinę słodko-ostrą z dodatkiem warzyw z grilla: cukinii, papryki i bakłażana.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. W wersji bezglutenowej trzeba wykorzystać specjalne sosy bezglutenowe: chili i sojowy.
  2. Cukinia z grilla - przepis
  3. Bakłażan z grilla - przepis
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Myślę, że równie rewelacyjnie taka słodko-ostra wieprzowina wyszłaby zrobiona jako szaszłyki.

Zobacz też
Krem z jarmużu

Ten przepis to z mojej strony zachęta dla Waszej wyobraźni – zobaczcie jak łatwo przygotować coś ciekawego, nietypowego, co np. będzie pasowało do tego konkursu.

3 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom