Wegańskie naleśniki czekoladowe bezglutenowe

Wegańskie naleśniki czekoladowe bezglutenowe

Oto moje początki prób przygotowywania naleśników bez glutenu! Przy okazji również bez jajek. Wegańskie naleśniki czekoladowe bezglutenowe. Polecam usmażyć je w grubszej wersji. Te cieńsze, ze względu na mniejszą elastyczność, mogą przywierać do patelni i trudniej się obracać. Ale nie szkodzi spróbować, może Wasze patelnie podołają i temu zadaniu. Zobaczcie jak zrobić naleśniki czekoladowe bezglutenowe wegańskie.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze śniadania

To idealna propozycja dla alergików i osób z nietolerancją glutenu lub celiakią. Oraz wszystkich osób, które jajek i mąki pszennej, jęczmiennej oraz żytniej nie jedzą z własnego wyboru. Naleśniki wychodzą smaczne i pachnące, a dodatek bitej śmietany kokosowej i świeżych owoców, np. malin, truskawek, jagód i kiwi będzie świetnie komponować się z aromatem kakao.

5 od 1 osoby
Wegańskie naleśniki czekoladowe bezglutenowe
Wegańskie naleśniki czekoladowe bezglutenowe
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
 
Wegańskie czekoladowe naleśniki bezglutenowe przygotowane z mieszanki mąk bezglutenowych, z dodatkiem mleka roślinnego i banana, słodzone ksylitolem lub syropem z agawy.
Danie: Deser
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: naleśniki czekoladowe wegańskie bezglutenowe, wegańskie naleśniki czekoladowe bezglutenowe
Liczba kalorii: 45 kcal
Liczba porcji: 6 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • ¼ szklanki mleka roślinnego (sojowe, kokosowe lub migdałowe)
  • ½ banana (rozgnieciony widelcem)
  • 6 łyżek mąki bezglutenowej (uniwersalna mąka bezglutenowa najlepsza)
  • 1 łyżka tapioki lub mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypta sody oczyszczonej (na czubku noża)
  • 1 łyżka kakao (ciemne, bezglutenowe)
  • olej roślinny (do smażenia)
  • ½ łyżeczki syropu z agawy (lub 1 łyżeczka ksylitolu; opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Mąka bezglutenowa - przepis
  2. Bita śmietana kokosowa - przepis
Wegańskie naleśniki czekoladowe bezglutenowe - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki mieszam intensywnie w misce za pomocą widelca, dokładnie je rozkłócając.
  2. Na patelni rozgrzewam olej (smaruję patelnię olejem za pomocą papierowego ręcznika).
  3. Smażę niewielkie, grube naleśniki z obu stron na patelni, na niedużym ogniu. Co drugą partię smażonych naleśników poprzedzam nasmarowaniem patelni kolejną porcją oleju.
Wartości odżywcze
Wegańskie naleśniki czekoladowe bezglutenowe
Wielkość porcji (1 sztuka (o średnicy ok. 8 cm))
Liczba kalorii 45 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Sód 59mg 2%
Potas 48mg 1%
Węglowodany ogółem 9g 3%
Błonnik 1g 4%
Cukry 1g
Białko 1g 2%
Witamina C 1%
Wapń 1.7%
Żelazo 2.1%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Grubsze i puszyste, trochę jak racuchy. Ale skład zdradza, że to jednak naleśniki :).

Wegańskie naleśniki czekoladowe bezglutenowe
Wegańskie naleśniki czekoladowe bezglutenowe
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze
  1. Za każdym razem wychodzą lekko gumowe, szczególnie są takie po ostygnięciu. Czy takie już są przez to, że nie mają jajek czy może robię coś źle?

    1. Cześć Kamilo! Spróbuj bez mąki ziemniaczanej lub tapioki (są już w składzie bezglutenowej mieszanki, ale zawsze używam dodatkowej ilości, bo inaczej naleśniki wychodzą mi sztywniejsze, bardziej suche i przywierają do mojej patelni). Jeśli masz patelnię z dobrą powłoką, będzie ok :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)