Wegańskie naleśniki czekoladowe bezglutenowe | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Wegańskie naleśniki czekoladowe bezglutenowe

Oto moje początki prób przygotowywania naleśników bez glutenu! Przy okazji również bez jajek. Wegańskie naleśniki czekoladowe bezglutenowe. Polecam usmażyć je w grubszej wersji. Te cieńsze, ze względu na mniejszą elastyczność, mogą przywierać do patelni i trudniej się obracać. Ale nie szkodzi spróbować, może Wasze patelnie podołają i temu zadaniu. Zobaczcie jak zrobić naleśniki czekoladowe bezglutenowe wegańskie.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze śniadania

To idealna propozycja dla alergików i osób z nietolerancją glutenu lub celiakią. Oraz wszystkich osób, które jajek i mąki pszennej, jęczmiennej oraz żytniej nie jedzą z własnego wyboru. Naleśniki wychodzą smaczne i pachnące, a dodatek bitej śmietany kokosowej i świeżych owoców, np. malin, truskawek, jagód i kiwi będzie świetnie komponować się z aromatem kakao.

Zobacz też
Zapiekanka z cukinii

Wegańskie naleśniki czekoladowe bezglutenowe

Wegańskie naleśniki czekoladowe bezglutenowe

Wegańskie czekoladowe naleśniki bezglutenowe przygotowane z mieszanki mąk bezglutenowych, z dodatkiem mleka roślinnego i banana, słodzone ksylitolem lub syropem z agawy.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 15 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: naleśniki czekoladowe wegańskie bezglutenowe, wegańskie naleśniki czekoladowe bezglutenowe
Liczba porcji: 6 sztuk
Kalorie: 45kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ¼ szklanki mleka roślinnego (sojowe, kokosowe lub migdałowe)
  • ½ banana (rozgnieciony widelcem)
  • 6 łyżek mąki bezglutenowej (uniwersalna mąka bezglutenowa najlepsza)
  • 1 łyżka tapioki lub mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypta sody oczyszczonej (na czubku noża)
  • 1 łyżka kakao (ciemne, bezglutenowe)
  • olej roślinny (do smażenia)
  • ½ łyżeczki syropu z agawy (lub 1 łyżeczka ksylitolu; opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki mieszam intensywnie w misce za pomocą widelca, dokładnie je rozkłócając.
  • Na patelni rozgrzewam olej (smaruję patelnię olejem za pomocą papierowego ręcznika).
  • Smażę niewielkie, grube naleśniki z obu stron na patelni, na niedużym ogniu. Co drugą partię smażonych naleśników poprzedzam nasmarowaniem patelni kolejną porcją oleju.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (o średnicy ok. 8 cm) | Kalorie: 45kcal (2%) | Carbohydrates: 9g (3%) | Białko: 1g (2%) | Sód: 59mg (3%) | Potas: 48mg (1%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina C: 0.8mg (1%) | Wapń: 17mg (2%) | Żelazo: 0.4mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Grubsze i puszyste, trochę jak racuchy. Ale skład zdradza, że to jednak naleśniki :).

Wegańskie naleśniki czekoladowe bezglutenowe
Wegańskie naleśniki czekoladowe bezglutenowe
2 komentarze
  • Za każdym razem wychodzą lekko gumowe, szczególnie są takie po ostygnięciu. Czy takie już są przez to, że nie mają jajek czy może robię coś źle?

    • Cześć Kamilo! Spróbuj bez mąki ziemniaczanej lub tapioki (są już w składzie bezglutenowej mieszanki, ale zawsze używam dodatkowej ilości, bo inaczej naleśniki wychodzą mi sztywniejsze, bardziej suche i przywierają do mojej patelni). Jeśli masz patelnię z dobrą powłoką, będzie ok :).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom