Wegańskie lody truskawkowe bez cukru przepis | Dorota Kamińska

Wegańskie lody truskawkowe bez cukru

Dawniej przygotowywałam klasyczne lody na mleku, jogurcie czy śmietance. Dziś nabiał ograniczam i wolę zjeść jogurt na śniadanie lub spałaszować ulubiony ser, a lody jadam w nowoczesnym wydaniu. Wegańskie lody truskawkowe bez cukru to hit kilku ostatnich dni. Można je zrobić z zamrożonych truskawek i banana lub awokado, wzbogacając smak i konsystencję opcjonalnymi dodatkami.

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne desery

W najprostszej wersji, zwłaszcza gdy owoce są bardzo słodkie, wystarczy mieszanka truskawek i bananów. Zamrożone lub świeże, które dopiero po zmiksowaniu przekładam do pudełka i wstawiam do zamrażalnika. Wegańskie lody truskawkowe bez cukru w nieco bogatszej wersji przygotowuję, miksując wcześniej orzechy nerkowce na gładkie masło. Dosładzam je daktylami lub rodzynkami, choć sprawdzi się też dodanie odrobiny ksylitolu czy syropu klonowego albo z agawy. Naturalną słodycz w lodach doskonale podbija ekstrakt z wanilii.

Masło z nerkowców można zastąpić masłem kokosowym lub gęstą, kokosową śmietanką, które nadadzą lodom odrobinę tropikalnego charakteru.

5 od 1 osoby
Lody truskawkowe bez cukru
Lody truskawkowe bez cukru
Przygotowanie
10 min
Całkowity czas
3 godz. 10 min
 

Najlepsze wegańskie lody truskawkowe bez cukru, bez jajek, bez mleka czy śmietany. Przepis na lody truskawkowe fit - z truskawek i bananów, z dodatkiem wanilii, orzechów nerkowców i daktyli lub rodzynek.

Danie: Deser
Kuchnia: Polska, Wegańska
Przepis na: lody truskawkowe bez cukru
Liczba kalorii: 175 kcal
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 4 szklanki truskawek (świeże lub mrożone)
  • 2 banany lub awokado (dojrzałe; świeże lub zamrożone w niedużych kawałkach, bez skórek)
  • ½ szklanki orzechów nerkowców (opcjonalnie)
  • 1 garść suszonych daktyli lub rodzynek (opcjonalnie; lub ½ świeżego banana, albo 2 łyżki ksylitolu, miodu, syropu z agawy albo syropu klonowego; daktyle/rodzynki można wcześniej namoczyć i odcedzić, żeby łatwiej dały się zmiksować)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Lody truskawkowe bez cukru - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

Dodatek zmiksowanych na masło orzechów nerkowców sprawi, że lody będą mieć bardziej kremową konsystencję.

Lody truskawkowe bez cukru - Jak zrobić
  1. Orzechy i daktyle/rodzynki miksuję w blenderze na gładkie masło z nerkowców. Wyjmuję z kielicha.
  2. Dodaję do blendera pozostałe składniki i miksuję pulsacyjnie, do uzyskania pożądanej konsystencji, pod koniec dokładając masło orzechowe.
  3. Lody miksowane z zamrożonych składników są gotowe do podania. Masę ze składników niezamrożonych przekładam do maszynki do lodów lub mrożę w pudełku, w zamrażalniku, przez ok. 3 godziny, mieszając co 30 minut, co zapobiega krystalizacji i zapewnia lepszą konsystencję lodów.
Wartości odżywcze
Lody truskawkowe bez cukru
Wielkość porcji (180 g)
Liczba kalorii 175 kcal Kalorie z tłuszczów 63 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 7g 11%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Sód 3mg 0%
Potas 387mg 11%
Węglowodany ogółem 26g 9%
Błonnik 3g 12%
Cukry 18g
Białko 3g 6%
Witamina A 0.5%
Witamina C 71.3%
Wapń 3.4%
Żelazo 9.2%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ciekawa jestem, czy takie lody przypadną Wam do gustu. A może wolicie śmietankowo-truskawkową klasykę?

 

Wegańskie lody truskawkowe bez cukru
Wegańskie lody truskawkowe bez cukru

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)