Wegański sos z kalafiora przepis | Dorota Kamińska

Wegański sos z kalafiora

Wegański sos z kalafiora

Kolejna wersja sosu bazującego na kalafiorze czyli wegański sos z kalafiora idealny jako alternatywa dla klasycznego sosu śmietankowego. Ma kremową konsystencję i łagodny smak, a odpowiedni poziom zdrowych, roślinnych tłuszczów zapewnia mu dodatek orzechów nerkowców. To idealny sos kalafiorowy nie tylko dla wegan, ale również wszystkich chcących pozostać fit lub wykluczających nabiał ze swojej diety. Zobaczcie jak zrobić sos z kalafiora wegański krok po kroku.

5 od 1 osoby
Wegański sos z kalafiora
Sos z kalafiora
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
25 min
 

Prosty do zrobienia sos z kalafiora z dodatkiem słonecznika, o cudownie kremowej konsystencji i delikatnym smaku. To wegański sos kalafiorowy, którym można zastąpić klasyczne, śmietankowe sosy.

Danie: Sos
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: sos z kalafiora, sos z kalafiorem
Liczba kalorii: 164 kcal
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • ½ kalafiora (ok. 500 g; bez grubego trzonu, podzielony na różyczki)
  • 1 cebula (nieduża; pokrojona w półksiężyce)
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • 50 g orzechów nerkowców (można zastąpić słonecznikiem; przed przygotowaniem sosu orzechy lub nasiona trzeba przez kilka godzin namoczyć w wodzie, a potem odcedzić)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie; bez płatków sos można mocniej doprawić solą lub dodać sos sojowy)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak zrobić wywar warzywny
Sos z kalafiora - Jak zrobić
  1. Cebulę z czosnkiem solę i szklę na niedużym ogniu na oliwie.

  2. Dodaję kalafior i duszę pod przykryciem, nadal na niewielkim ogniu, przez ok. 5 minut.

  3. Dodaję wywar. Dobrze mieszam. Zagotowuję.

  4. Zmniejszam ogień do minimum i gotuję przez ok. 10-15 minut, do uzyskania miękkości kalafiora. W ostatnich kilku minutach gotowania dodaję pieprz i sos sojowy.

  5. Zdejmuję garnek z ognia i dolewam sok z cytryny. Dosypuję płatki drożdżowe i orzechy/słonecznik.

  6. Miksuję całość blenderem do uzyskania kremowej konsystencji.

Wartości odżywcze
Sos z kalafiora
Wielkość porcji (225 g)
Liczba kalorii 164 kcal Kalorie z tłuszczów 81 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 9g 14%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Sód 403mg 17%
Potas 580mg 17%
Węglowodany ogółem 16g 5%
Błonnik 4g 16%
Cukry 4g
Białko 7g 14%
Witamina A 2.7%
Witamina C 78.1%
Wapń 4.3%
Żelazo 9.1%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)