Wegańska śmietana z nerkowców przepis | Dorota Kamińska

Wegańska śmietana z nerkowców

Wegańska śmietana z nerkowców

Był już majonez, było masło, pora na kolejny wynalazek kreatywnych wegan. Śmietana z nerkowców czyli tłuszcz o łagodnym smaku pochodzący z orzechów oraz kwaskowaty posmak uzyskany dzięki dodatkowi soku z limonki lub cytryny. Do wykorzystania tam, gdzie w standardowych przepisach niewegańskich występuje klasyczna śmietana. Niestety, nie ma identycznych właściwości, ale smakowo i pod względem konsystencji sprawdzi się świetnie!

Wegańska śmietana z nerkowców
Wegańska śmietana z nerkowców

Wegańska śmietana z nerkowców

Wegańska śmietana z nerkowców z dodatkiem musztardy dijon, octu cydrowego i soku z cytryny lub limonki. Idealna do sałatek, dekorowania zup czy kanapek.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Moczenie orzechów: 4 godz.
Razem: 4 godz. 10 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: wegańska śmietana z nerkowców
Liczba porcji: 300 g
Kalorie: 278kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka nerkowców (namoczone przez min. 4 godziny)
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki (można dodać więcej w razie potrzeby)
  • 1 łyżeczka octu cydrowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki musztardy dijon (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Orzechy odcedzam na sicie i przepłukuję zimną wodą.
  • Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i blenduję do uzyskania kremowej konsystencji.
    W razie potrzeby od czasu do czasu wyłączam blender i daję odpocząć silnikowi.
    Może okazać się konieczne zeskrobywanie zawartości ze ścianki kielicha.
    W razie potrzeby można dolewać stopniowo dodatkową wodę w celu osiągnięcia pożądanej konsystencji.
    W razie potrzeby można dodać więcej soku z cytrusów oraz soli do smaku.

Przydatne przepisy i poradniki

Można przechowywać gotową śmietanę przez ok. 5 dni w lodówce, w zamkniętym pojemniku. Jeśli w tym czasie zgęstnieje, przed podaniem wystarczy wymieszać ją dokładnie z niewielką ilością wody.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Calories: 278kcal | Carbohydrates: 15g (5%) | Protein: 9g (18%) | Fat: 21g (32%) | Saturated Fat: 3g (15%) | Sodium: 206mg (9%) | Potassium: 330mg (9%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 3g | Vitamin C: 2.3% | Calcium: 1.8% | Iron: 18.6%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)