fbpx
Czytasz właśnie
Wegańska śmietana z nerkowców

Wegańska śmietana z nerkowców

Wegańska śmietana z nerkowców

Był już majonez, było masło, pora na kolejny wynalazek kreatywnych wegan. Śmietana z nerkowców czyli tłuszcz o łagodnym smaku pochodzący z orzechów oraz kwaskowaty posmak uzyskany dzięki dodatkowi soku z limonki lub cytryny. Do wykorzystania tam, gdzie w standardowych przepisach niewegańskich występuje klasyczna śmietana. Niestety, nie ma identycznych właściwości, ale smakowo i pod względem konsystencji sprawdzi się świetnie!

Wegańska śmietana z nerkowców

Wegańska śmietana z nerkowców

Wegańska śmietana z nerkowców z dodatkiem musztardy dijon, octu cydrowego i soku z cytryny lub limonki. Idealna do sałatek, dekorowania zup czy kanapek.
4.67 from 3 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Moczenie orzechów: 4 hours
Razem: 4 hours 10 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: wegańska śmietana z nerkowców
Liczba porcji: 300 g
Kalorie: 278kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka nerkowców (namoczone przez min. 4 godziny)
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki (można dodać więcej w razie potrzeby)
  • 1 łyżeczka octu cydrowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki musztardy dijon (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Można przechowywać gotową śmietanę przez ok. 5 dni w lodówce, w zamkniętym pojemniku. Jeśli w tym czasie zgęstnieje, przed podaniem wystarczy wymieszać ją dokładnie z niewielką ilością wody.

Jak zrobić

  • Orzechy odcedzam na sicie i przepłukuję zimną wodą.
  • Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i blenduję do uzyskania kremowej konsystencji.
    W razie potrzeby od czasu do czasu wyłączam blender i daję odpocząć silnikowi.
    Może okazać się konieczne zeskrobywanie zawartości ze ścianki kielicha.
    W razie potrzeby można dolewać stopniowo dodatkową wodę w celu osiągnięcia pożądanej konsystencji.
    W razie potrzeby można dodać więcej soku z cytrusów oraz soli do smaku.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 278kcal (14%) | Węglowodany: 15g (5%) | Białko: 9g (18%) | Tłuszcze: 21g (32%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Sód: 206mg (9%) | Potas: 330mg (9%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina C: 1.9mg (2%) | Wapń: 18mg (2%) | Żelazo: 3.3mg (18%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom