Był już majonez, było masło, pora na kolejny wynalazek kreatywnych wegan. Śmietana z nerkowców czyli tłuszcz o łagodnym smaku pochodzący z orzechów oraz kwaskowaty posmak uzyskany dzięki dodatkowi soku z limonki lub cytryny. Do wykorzystania tam, gdzie w standardowych przepisach niewegańskich występuje klasyczna śmietana. Niestety, nie ma identycznych właściwości, ale smakowo i pod względem konsystencji sprawdzi się świetnie!


Wegańska śmietana z nerkowców z dodatkiem musztardy dijon, octu cydrowego i soku z cytryny lub limonki. Idealna do sałatek, dekorowania zup czy kanapek.
- 1 szklanka nerkowców (namoczone przez min. 4 godziny)
- ½ szklanki wody
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki (można dodać więcej w razie potrzeby)
- 1 łyżeczka octu cydrowego
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki musztardy dijon (opcjonalnie)
Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
Lubisz przepisy Doroty?
Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).
Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!
Można przechowywać gotową śmietanę przez ok. 5 dni w lodówce, w zamkniętym pojemniku. Jeśli w tym czasie zgęstnieje, przed podaniem wystarczy wymieszać ją dokładnie z niewielką ilością wody.
Orzechy odcedzam na sicie i przepłukuję zimną wodą.
Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i blenduję do uzyskania kremowej konsystencji.
W razie potrzeby od czasu do czasu wyłączam blender i daję odpocząć silnikowi.
Może okazać się konieczne zeskrobywanie zawartości ze ścianki kielicha.
W razie potrzeby można dolewać stopniowo dodatkową wodę w celu osiągnięcia pożądanej konsystencji.
W razie potrzeby można dodać więcej soku z cytrusów oraz soli do smaku.
Masz Instagram?
Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.
Lubisz Youtube?
Zasubskrybuj mój kanał!