Wegańska śmietana z nerkowców przepis | Dorota Kamińska

Wegańska śmietana z nerkowców

Wegańska śmietana z nerkowców

Był już majonez, było masło, pora na kolejny wynalazek kreatywnych wegan. Śmietana z nerkowców czyli tłuszcz o łagodnym smaku pochodzący z orzechów oraz kwaskowaty posmak uzyskany dzięki dodatkowi soku z limonki lub cytryny. Do wykorzystania tam, gdzie w standardowych przepisach niewegańskich występuje klasyczna śmietana. Niestety, nie ma identycznych właściwości, ale smakowo i pod względem konsystencji sprawdzi się świetnie!

Wegańska śmietana z nerkowców
5 od 1 osoby
Wegańska śmietana z nerkowców
Wegańska śmietana z nerkowców
Przygotowanie
10 min
Całkowity czas
4 godz. 10 min
 

Wegańska śmietana z nerkowców z dodatkiem musztardy dijon, octu cydrowego i soku z cytryny lub limonki. Idealna do sałatek, dekorowania zup czy kanapek.

Danie: Półprodukt
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: wegańska śmietana z nerkowców
Liczba kalorii: 278 kcal
Liczba porcji: 300 g
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 szklanka nerkowców (namoczone przez min. 4 godziny)
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki (można dodać więcej w razie potrzeby)
  • 1 łyżeczka octu cydrowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki musztardy dijon (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Można przechowywać gotową śmietanę przez ok. 5 dni w lodówce, w zamkniętym pojemniku. Jeśli w tym czasie zgęstnieje, przed podaniem wystarczy wymieszać ją dokładnie z niewielką ilością wody.

Wegańska śmietana z nerkowców - Jak zrobić
  1. Orzechy odcedzam na sicie i przepłukuję zimną wodą.

  2. Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i blenduję do uzyskania kremowej konsystencji.

    W razie potrzeby od czasu do czasu wyłączam blender i daję odpocząć silnikowi.

    Może okazać się konieczne zeskrobywanie zawartości ze ścianki kielicha.

    W razie potrzeby można dolewać stopniowo dodatkową wodę w celu osiągnięcia pożądanej konsystencji.

    W razie potrzeby można dodać więcej soku z cytrusów oraz soli do smaku.

Wartości odżywcze
Wegańska śmietana z nerkowców
Wielkość porcji (100 g)
Liczba kalorii 278 kcal Kalorie z tłuszczów 189 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 21g 32%
Tłuszcze nasycone 3g 15%
Sód 206mg 9%
Potas 330mg 9%
Węglowodany ogółem 15g 5%
Błonnik 1g 4%
Cukry 3g
Białko 9g 18%
Witamina C 2.3%
Wapń 1.8%
Żelazo 18.6%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)