Wegańska śmietana z nerkowców przepis | Dorota Kamińska
Now Reading
Wegańska śmietana z nerkowców

Wegańska śmietana z nerkowców

Wegańska śmietana z nerkowców

Był już majonez, było masło, pora na kolejny wynalazek kreatywnych wegan. Śmietana z nerkowców czyli tłuszcz o łagodnym smaku pochodzący z orzechów oraz kwaskowaty posmak uzyskany dzięki dodatkowi soku z limonki lub cytryny. Do wykorzystania tam, gdzie w standardowych przepisach niewegańskich występuje klasyczna śmietana. Niestety, nie ma identycznych właściwości, ale smakowo i pod względem konsystencji sprawdzi się świetnie!

Wegańska śmietana z nerkowców
Wegańska śmietana z nerkowców

Wegańska śmietana z nerkowców

Wegańska śmietana z nerkowców z dodatkiem musztardy dijon, octu cydrowego i soku z cytryny lub limonki. Idealna do sałatek, dekorowania zup czy kanapek.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Moczenie orzechów: 4 hours
Razem: 4 hours 10 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: wegańska śmietana z nerkowców
Liczba porcji: 300 g
Kalorie: 278kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka nerkowców (namoczone przez min. 4 godziny)
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki (można dodać więcej w razie potrzeby)
  • 1 łyżeczka octu cydrowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki musztardy dijon (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Orzechy odcedzam na sicie i przepłukuję zimną wodą.
  • Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i blenduję do uzyskania kremowej konsystencji.
    W razie potrzeby od czasu do czasu wyłączam blender i daję odpocząć silnikowi.
    Może okazać się konieczne zeskrobywanie zawartości ze ścianki kielicha.
    W razie potrzeby można dolewać stopniowo dodatkową wodę w celu osiągnięcia pożądanej konsystencji.
    W razie potrzeby można dodać więcej soku z cytrusów oraz soli do smaku.

Przydatne przepisy i poradniki

Można przechowywać gotową śmietanę przez ok. 5 dni w lodówce, w zamkniętym pojemniku. Jeśli w tym czasie zgęstnieje, przed podaniem wystarczy wymieszać ją dokładnie z niewielką ilością wody.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Calories: 278kcal (14%) | Carbohydrates: 15g (5%) | Protein: 9g (18%) | Fat: 21g (32%) | Saturated Fat: 3g (19%) | Sodium: 206mg (9%) | Potassium: 330mg (9%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 3g (3%) | Vitamin C: 1.9mg (2%) | Calcium: 18mg (2%) | Iron: 3.3mg (18%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood