Wątróbka z cebulą

Wątróbka z cebulą to moja trauma z dzieciństwa. Moja mama wielokrotnie próbowała przekonać mnie do jej jedzenia, podobnie jak do próbowania wielu innych, mięsnych potraw. Ostatecznie dania, których za żadne skarby nie chcieliśmy jeść ja i mój brat, zniknęły z naszego rodzinnego jadłospisu i dopiero jako dorosła osoba „na swoim” miałam szansę powrócić do dawnych, nielubianych smaków i zrobić do nich kolejne podejście.

Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni polskiej oraz inne pomysły na tani obiad

Nie będę udawać, że wątróbka z cebulą stała się nagle jednym z moich ulubionych dań, ale cieszę się, że znam kilka prostych trików, które sprawiają, że smakuje dużo lepiej niż ta, którą pamiętam ze szkolnych czasów.

Wątróbka to niedrogie mięso, bogate w żelazo, o dość charakterystycznym, intensywnym zapachu i konsystencji, która nie każdemu odpowiada, choć np. świetnie wzbogaca smak i strukturę pasztetów. Dość łatwo ją zepsuć, smażąc zbyt długo, przez co będzie twarda, o mało apetycznym, ciemnym kolorze. Aby przygotować możliwie najsmaczniejszą wątróbkę, trzeba pamiętać o kilku prostych zasadach:

  1. Solimy dopiero po usmażeniu, a przed obróbką termiczną moczymy w mleku, jogurcie naturalnym, kefirze lub maślance, przynajmniej przez 2 godziny, choć najlepiej zostawić ją na całą noc w lodówce.
  2. Większe kawałki, np. wątróbki wieprzowej, kroimy na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Dzięki temu równomiernie usmażymy mięso, które nie będzie zbyt twarde z wierzchu, a wciąż surowe w środku.
  3. Wątróbkę obsmażamy szybko ze wszystkich stron na sporym ogniu, żeby uniknąć odsączenia zbyt dużej ilości krwi. Następnie smażymy, z obu stron, na średnim ogniu, do momentu aż krew przestanie z niej wypływać. To zapewni jej wilgotność i miękkość.

Pamiętajcie, żeby jeść ją 1-2 razy w roku. Dlaczego? Dzisiejsza wątróbka jest pozyskiwana z kurcząt hodowlanych, którym w trakcie chowu, w sporych ilościach, podaje się antybiotyki. Nigdy nie wiadomo, czy hodowca po podaniu leków odczekał odpowiednio długo z ubojem (u kurczaków, podobnie jak u ludzi, antybiotyki są neutralizowane w wątrobie) i w większości przypadków wątroba drobiowa sprzedawana w sklepach wciąż te antybiotyki zawiera. Jeśli macie dostęp do mięsa zagrodowego, ekologicznego, możecie jeść wątróbkę częściej :).

Wątróbka z cebulą

Wątróbka z cebulą wymoczona wcześniej w mleku lub maślance i obsmażana na maśle klarowanym w mącznej posypce. Klasyczne wątróbki drobiowe lub wieprzowe z cebulką.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: wątróbka z cebulą
Liczba porcji: 2
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 400 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej
  • mleko
  • 1 bardzo duża cebula (pokrojona w piórka lub drobno)
  • mąka (opcjonalnie; biała, razowa lub kukurydziana)
  • 4-6 łyżek masła klarowanego, smalcu lub oliwy
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Wątróbka z cebulą - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Bezglutenowa wątróbka z cebulą musi zostać obtoczona w mące kukurydzianej lub innej mące bezglutenowej.
  2. Jak zrobić masło klarowane
  3. Jak pokroić cebulę
Wątróbka z cebulą - Jak zrobić
  1. Wątróbki myjemy, wycinamy błony i namaczamy w mleku, odstawiając w chłodne miejsce.
  2. Wątróbkę wieprzową trzeba pokroić w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Wątróbki drobiowe można smażyć w całości.
  3. Cebulę szklimy na patelni na niewielkim ogniu, następnie odsuwamy na bok.
  4. Namoczoną w mleku wątróbkę przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i opcjonalnie obtaczamy w mące pszennej, razowej lub kukurydzianej (nie solimy!).
  5. Przekładamy wątróbkę na patelnię i szybko obsmażamy z obu stron, na sporym ogniu.
  6. Zmniejszamy ogień do średniego i nadal smażymy wątróbkę z obu stron, aż przestanie się z niej sączyć krew.
  7. Serwujemy usmażoną wątróbkę z gotowanymi ziemniakami lub ryżem oraz sałatą lub surówką.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ciekawa jestem czy lubicie wątróbkę i jakie dodatki najchętniej do niej podajecie :).

 

Wątróbka z cebulą
Wątróbka z cebulą

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

30 komentarzy
  1. cebula na bok = cebula spalona przy smażeniu. dodatkowo zajmuje miejsce, i mozna sobie smazyc po 3 watrobki naraz, pozdro

  2. Moja 20 miesięczna córka po zjedzeniu swojej porcji właśnie wyjada moją. Pewnie dlatego, że jest bardzo miękka i bardzo smaczna.
    Powrót do przeszłości udany a tak się bałam tego smaku. Teraz pewnie wróci do menu.

  3. najlepsza watrobka to tylko watroka z krolika 😛 pycha :p z wlasnej ciotuni hodolwli 🙂 w sklepie niewiem gdzie kupic 🙁

  4. Jesli wątrobka z cebulką- to tylko z Pani przepisu. Wychodzi rewelacyjna – w środku mieciutka, aromatyczna. Jestem początkująca gospodynią 🙂

  5. Wyszła mięciutka, wszystko jak w przepisie, masło klarowane i długo moczone w mleku (bez laktozowym) ale w smaku, hmmm taka sobie, musiałem przegryzać paprzyczkă halapenos . Może dlatego że to była wątróbka barania?

    Ale na 2 raz zrobie chyba z majerankiem, jak u mamy!

    1. Nie znam smaku baraniej, ale od drobiowej różni się na pewno. Mnie niestety żadna wątróbka drobiowa lub wieprzowa nie jest w stanie przekonać do swojego smaku, nawet taka miękka i delikatna. Czasem po prostu się nie da czegoś polubić i już ;).

  6. mmm pychotka! właśnie jesteśmy najedzeni wątróbką z Pani przepisu 🙂 trochę się obawiałam co to będzie bo nigdy wątróbki nie jadłam, ale PEŁEN SUKCES!

  7. Watrobka robi sie twarda jak za wczesnie sie ja posoli, a Ty wrzucilas watrobke do slonej cebuli (???).
    Swietnym dodatkiem ozywiajacym cala potrawe jest jablko.
    Podsmazamy cebule, pozniej dorzucamy pokrojone jablko, watrobke, zasypujemy wszystko spora iloscia majeranku i po skonczeniu smazenia (nawet juz na talerzu) odrobine solimy

  8. ten klasyczną wersję wątróbki wzbogacam o dodanie pod koniec duszenia kilku pokrojonych w kostkę ogórków kiszonych 😉 polecam 😉 smacznego ;)))

  9. Bardzo pani dziękuję za ten przepis 🙂 Zawsze miałam problem z wątróbką, dlatego, że była zbyt twarda i krwista ;/ Ale gdy obtoczyłam ją w mące wyszła bardzo dobra 🙂 Pozdrawiam.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)